ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Reducerea saptamanii de lucru


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Suntem in situatia reducerii saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana pentru perioada cuprinsa intre 15.02.2013 15.03.2013
In acesta situatie se suspenda contractele de munca 1 zi pe saptamana .
Intrebarea mea este daca la cei care se afla in concediu de odihna in aceasta perioada le pot suspenda contractele de munca?
Intrebarea 2
Pot alege ca zilele suspendate pentru aceasta perioada sa fie din data de 27 si 28,02.2013 - 01 si 04.03.2013? (asta pentru a nu transmite Revisalul pentru fiecare zi de suspendare din saptamana in parte).
Va multumesc!
Sa aveti o zi placuta!

Oprean Daniela
 User  Oprean Daniela
a intrebat la 19 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului oprean daniela la 19 Feb. 2013
Operati in Revisal suspendarea in temeiul art. 52 (3) pentru perioada mentionata de dvs., 15.02 - 15.03.2013, interval in care salariatii vor lucra cu 4 zile mai putin decat normal, cu reducerea corespunzatoare a salariului. Iar in acest interval puteti jongla cu acele date si sa le acordati cumulat. Dar nu faceti operarea acelor date in Revisal, separat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 19 Feb. 2013
Riscul nu apare doar din motivul SSM, ci mai ales din acela ca salariatul presteaza activitate avand contractul suspendat si deci nu este platit asa cum ar fi corect, pentru activitate prestata. I se reduce salariul in cazul unei astfel de modificari a programului de lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Feb. 2013
Cand aveti intrerupere a programului de lucru de la 5 la 4 zile operati o singura suspendare, in baza unei decizii de suspendare in temeiul art. 52 alin. (3). Nu operati suspendari saptamanale, daca asta intentionati sa faceti (asa inteleg din relatare si chiar asa spuneit la final). Se opereaza o singura suspendare, la inceputul perioadei, in termen de 20 de zile de la data suspendarii. Este cauza de suspendare, prezenta in Revisal si in CM.

Art. 52
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Datele pe care le relatati dvs nu reflecta reducerea timpului de lucru de la 5 la 4 zile pe saptmana ci mai degrama CFP. Daca intentionati sa faceti astfel de operari in Revisal, nu procedati corect pentru ca aveti nevoie de un acord al salariatilor in aceste situatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Oprean Daniela
 User Oprean Daniela
a raspuns la intrebare la 19 Feb. 2013
Va multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 19 Feb. 2013
Concediile de odihna se pot suspenda doar cu concedii medicale.La cea de a doua intrebare raspunsul este afirmativ. Zilele de suspendare a CIM se pot acorda si cumulat in cursul lunii daca lipsa salariatilor nu influienteaza in mod negativ procesul de munca Potrivit acestei masuri salariatul va fi platit la nr de ore efectiv realizat. in cursul lunii.Important este insa ca in zilele de suspendare a CIM salariatii sa nu presteze munca, altfel este riscant din punctul de vedere al protectiei si securitatii muncii.

Alte intrebari despre Codul Muncii