ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Refuzare demisie de catre sefii de magazin.


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


poate ca un angajator sa imi refuze demisia pe 26 decembrie? Niste "angajatori" spun ca nu au cum sa demisionez acum deoarece cei de la birourile lor nu lucreaza. E posibil sa nu pot sa imi dau demisia cand doresc??? M-am saturat de ei. Am lucrat de sarbatori si nici ziua aceea libera nu mi-ai dat-o, tipa la mine asa zis-ii "angajatori".

Adaugata in: Codul Muncii
1990 Gabi
 User  1990 Gabi
a intrebat la 26 Dec. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 29 Dec. 2014
Art. 81 Codul muncii
Demisia
(1) Prin demisie se ?nţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului ?ncetarea contractului individual de muncă, după ?mplinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să ?nregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a ?nregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi ?n contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut ?n contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să ?şi producă toate efectele.
(6) ?n situaţia ?n care ?n perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă ?ncetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu ?şi ?ndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Demisia este o consecimta a principiului libertatii muncii consacrat de art 41 alin. (1)din Constitutie conform caruia"alegerea locului profesiei si a locului de munca sunt libere".
Angajatorul trebuie sa inregistreze demisia , este o obligatiea a carei nerespectare constituie contraventie.
Salariatul trebuie sa anunte angajatorul despre intentia sa anterior incetarii efective a contractului de munca. Legea stabileste doar un termen maxim al preavizului, acesta este de de cel mult 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie.


Alte intrebari despre Codul Muncii