ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Repaus dupa ore de noapte (schimbul 3)


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Am nevoie de clarificari pentru urmatoarea situatie:

- un salariat (supervizor) care lucreaza la 3 schimburi, dar doar cate 8 ore/schimb pentru ca este supervizor si nu are acelasi program cu muncitorii, cate ore de repaus are dupa fiecare tura? Turele sunt programate astfel (cu cate o ora de pauza de masa): 8.00 - 17.00; 14.00 - 23.00; 23.00 - 8.00.

Multumesc anticipat pentru raspuns.

Andrea

A N
 User  A N
a intrebat la 14 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului A N la 15 Ian. 2013
Programul individualizat trebuie sa apara in CIM, acolo sunt precizate toate detaliile referitoare la acest element. In Codul muncii apare precizata obligatia de a intocmi act aditional la CIM pentru modificare clauzelor contractuale, daca la baza modificarii nu sta un act normativ. La fel, daca salariatul lucreaza un program distribuit inegal, ar trebui sa apara acest detaliu in contract. Altfel nu poate functiona un astfel de program, asa cum prevede Codul muncii republicat, la art. 16 alin. (2) din Cod.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
A N
 User A N
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Ian. 2013
Va salut din nou dna Popa,

E drept si va multumesc de clarificari. Vom rezolva astfel incat, sa nu fie considerata munca de noapte, adica seful de sectie sa verifice activitatea muncitorilor din schimbul 3, avand ore de noapte de mai putin de 3 ore din programul normal de lucru si mai putin de 30% din programul total pe luna. Va lucra cu un program individualizat, posibilitatea este prevazuta in Regulamentul Intern.

In opinia dvs. ajunge daca semneaza fisa de post actualizata, care va prevedea si programul individualizat de lucru, ori este necesar si un act aditional la CIM?


Multumesc mult si sa aveti o seara buna,
Andrea
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului A N la 14 Ian. 2013
In mare da, cu o exceptie. Daca salariatul dvs lucreaza pe noapte 8 ore, atunci este munca de noapte. El trebuie sa lucreze minim 3 ore din programul normal de lucru (adica din 8 ore), in intervalul 22:00 - 06:00 pentru a se considera munca de noapte si a fi compensata conform legii.

Art. 126 - Codul muncii
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
A N
 User A N
a raspuns la intrebare la 14 Ian. 2013
Buna ziua din nou si multumesc pentru raspuns,

De fapt este vorba de supervizarea activitatii pe diferitele schimburi, sefii de sectie fiind planificati o data pe saptamana si in schimbul 3 (8 ore/noapte). Acest timp de lucru fiind mai mic de 30% din timpul total pe luna, nu este considerat salariat de noapte, astfel cred ca repausul intre doua zile trebuie sa fie 12 ore minim si aceasta prevedere este de respectat in cazul de fata. Sunteti de acord?

Mersi mult,
Andrea
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Ian. 2013
Programul pe care il prezentati dvs cuprinde 7, 9 si respectiv 9 ore de lucru per schimb, si nu 8 ore cum precizati dvs.

Programul normal de lucru este de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana (40 de ore in total).Tot ceea ce depsaste aceste 40 de ore in cele 5 zile de lucru sunt ore suplimentare si se compenseaza ca atare. Fie cu timp liber platit, corespunzator orelor lucrate, fie cu spor de minim 75% la salariul de baza corespunzator, daca nu este posibila acordarea liberului.
Un program cu norma intrega in schimburi poate fi fi distributi si 12 / 24, ceea ce inseamna ca aveti dreptul la 24 de ore pauza dupa o tura de 12 ore lucrata.

Cele 3 schimburi prezentate de dvs. cel putin primele 2, se suprapun. Nu imi dau seama cum lucrati dvs. Daca lucrati ambele schimburi unul dupa altul nu este in regula, sunt mult prea multe ore lucrate. Ar trebui cel mult sa urmeze 48 de ore libere, daca s-au cumulat orele de lucru. Poate nu inteleg eu destul de clar situatia.

Pauzele din timpul programului de lucru se stabilesc la nivelul organizatiei si in concordanta cu prevederile din Codul muncii.

Art. 134
(1) In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
(3) Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.

Art. 135
(1) Salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.
(2) Prin exceptie, in cazul muncii in schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore intre schimburi.

Art. 136
(1) Munca in schimburi reprezinta orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit caruia salariatii se succed unul pe altul la acelasi post de munca, potrivit unui anumit program, inclusiv program rotativ, si care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicand pentru salariat necesitatea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu o perioada zilnica sau saptamanala, stabilita prin contractul individual de munca.
(2) Salariat in schimburi reprezinta orice salariat al carui program de lucru se inscrie in cadrul programului de munca in schimburi.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024