ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Salariul minim pe economie pentru un program de 4 ore


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
As dori sa va intreb care este salariul minim pe economie pentru o persoana care este pensionata cu gradul 3 de invaliditate, avand un program de munca de doar 4 ore/zi.
O alta intrebare ar fi, daca din punct de vedere legal s-ar putea munci timp de 8 ore/zi dar nu mai mult de 20 ore/saptamana. (Exemplu: acum am un program de 4 ore/zi, 5 zile/saptamana. As putea lucra din punct de vedere legal 8 ore/zi, 2 zile si o alta zi 4 ore astfel incat sa cumulez norma legala de 20 ore/saptamana?)
Va multumesc!

Adaugata in: Codul Muncii
Andrei Romeo
 User  Andrei Romeo
a intrebat la 26 Oct. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Kovago Kovago
 User Kovago Kovago
a raspuns la intrebare la 08 Nov. 2014
persoana pensionata cu gradul 3 de invaliditate are dreptul de a lucra max. 4 ore pe zi, daca ar putea lucra 8 ore ar insemna ca nu este bolnava.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 04 Nov. 2014
in completarea raspunsului pe care l-ati primit de la d-na Ioana: la contractele individuale de munca incheiate cu fractiune de norma, angajatorul este obligat sa treaca si programul orar de munca al salariatului.
de ex. in speta dvs: luni si marti intre orele 10-18 si miercuri intre orele 10-14.
acest lucru este necesar intrucat salariatii cu fractiune de norma nu au voie sa efectueze ore suplimentare. astfel itm-ul are un instrument de control pt depistarea muncii la negru (daca va gaseste itm in la munca in afara orelor de program, se considera munca la negru, angajatoul nu se poate scuza cu ore suplimentare sau altceva).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 27 Oct. 2014
Acelasi ca pentru orice alt salariat. Nu exista un salariu minim special pentru un pensionar cumulard fata de un salariat obisnuit. Salariul minim este stabilit prin HG 871/2013 pentru anul 2014.

Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2014, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 850 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna in anul 2014, reprezentand 5,059 lei/ora
(2) Incepand cu data de 1 iulie 2014, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna in anul 2014, reprezentand 5,357 lei/ora.

Legea nu prevede nimic referitor la distribuirea inegala a programului de lucru, acest lucru insa depinde de angajator, daca poate stabili un astfel de program si daca se pliaza pe nevoile firmei.

Alte intrebari despre Codul Muncii