ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Sarbatori legale platite sau nu in mediul privat ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


As dori un raspuns concret si legal de la o persoana de specialitate in legatura cu acordarea respectiv plata zilelor de sarbatoare legala de catre angajator.

In codul muncii este prevazuta ca zi de sarbatoare legala ziua de 24.06.2013.

Administratorul societatii sustine ca nu este obligat sa acorde zi libera pe data de 24.06.2013. De asemena sustine ca in cazul in care decide sa acorde liber in aceasta zi fie ni se va lua o zi din concediu fie nu ni se va platii aceasta zi.

Administratorul sustine ca prevederile Codului Muncii in acest sens sunt valabile numai pentru personalul bugetar.

Multumesc si astept un raspuns urgent.





Adaugata in: Codul Muncii
Alina Aura Dumitru
 User  Alina Aura Dumitru
a intrebat la 19 Iun. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Nicoleta Margineanu la 26 Iun. 2013
Daca ziua de sarbatoare legala se suprapune cu o zi de weekend si o lucrati, atunci se compenseaza ca zi de weekend lucrata, nu ca sarbatoare legala. Ea nu se va compensa ca o zi de sarbatoare legala in niciun caz. Se acorda sporul de weekend insa.

Dvs ati avut liber in locul zilei de duminica, nu stiu de unde ies orele suplimentare. Acel artificiu e putin fortat. Nu imi dau seama de ce recurge la aceasta metoda sincer, poate ar fi bine sa va explice si sa ii puneti in vedere ce prevede legea in privinta weekendului lucrat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nicoleta Margineanu
 User Nicoleta Margineanu
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Iun. 2013
Multumesc frumos pentru promtitudine,intrebarea mea se referea strict la sporul pentru sarbatori legale.Intradevar in intervalul 17-23.06.2013 am beneficiat de repaus saptamanal legal,in zilele de Vineri si Sambata,tocmai de aceea ziua de Duminica,sarbatoare legala lucrata nu mi-a adus un plus de 8 ore,pe care angajatorul sa mi le poata compensa prin timp liber in urmatoarele 30 de zile.conform legii si pentru a nu aplica a doua situatie prevazuta de lege ,plata acestora cu un spor de 100% angajatorul recurge la urmatorul artificiu:muta pontajul din ziua de sarbatoare legala lucrata in urmatoarea zi libera pe care o am in cursul saptamanii si astfel acumulez cele 8 ore suplimentare pe care sa le pot compensa prin timp liber in urmatoarele 30 de zile.Considerati ca aceasta este o metoda legala ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Nicoleta Margineanu la 26 Iun. 2013
Nu prea este. Zilele de weekend lucrate se compenseaza cu un spor la salariul de baza corespunzator, stabilit prin CCM sau CIM, iar angajatorul este obligat sa acorde alte doua zilke libere consecutive drept repaus saptamanal. Deci in cazul dvs, daca ati lucrat doar duminica, repausul ar fi trebuit sa fie acordat in zilele de vineri si sambata, ca sa existe acea consecutivitatea a zilelor de repaus.

Va redau si ce prevede Codul muncii referitor la lucrul in zilele de weekend:

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nicoleta Margineanu
 User Nicoleta Margineanu
a raspuns userului gabriela Arghir la 26 Iun. 2013
Buna ziua, este legal ca angajatorul in situatia in care am lucrat in data de 23.06.2013,Duminica ,in zi de sarbatoare legala ,sa I-mi mute pontajul intr-o alta zi lucratoare ,pentr-u a acumula acele ore ca si suplimentare si a putea fi compensate prin timp liber? Cu multumiri anticipate!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Alina Aura Dumitru la 19 Iun. 2013
Da, ziua libera acordata va fi zi libera platita. Iar daca nu se poate acorda sporul se va plati cu salariu plus spor de 100% ziua de sarbatoare legala lucrata de salariat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alina Aura Dumitru
 User Alina Aura Dumitru
a raspuns userului gabriela Arghir la 19 Iun. 2013
In cazul in care se asigura compensare cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile acea zi va fi platita sau nu, asta ma intereseaza.
Angajatorul mai sustine ca zilele de sarbatoare legala nu se platesc daca nu venim la lucru. Este adevarat ?
Multumesc pentru promptitudine.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Arghir
 User Gabriela Arghir
a raspuns la intrebare la 19 Iun. 2013
Codul muncii se aplica de catre toate institutiile si societatile comerciale.Angajatorul este obligat sa respecte legea, nu neaparat sa va dea liber pe 24 Iunie. Daca nu va da liber pe 24, este obligat sa respecte art.141 si 142 din codul Muncii reactualizat.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
Radu Anton Gratiela Petrescu Viviana Serni G Stancu adriana iancu violeta Georgescu