ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Se poate considera concediere colectiva daca sunt mai mult de 9?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
in 31.12.2013 am de incetat mai multe CIM cu acordul partilor. Intrebarea: Se poate considera concediere colectiva daca sunt mai mult de 9?
Multumesc!

Adaugata in: Codul Muncii Concediere
Ionela Craescu
 User  Ionela Craescu
a intrebat la 11 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Dec. 2013
Va multumesc pentru interventie! Am dat o abordare eronata si cel mai probabil din neatentie si mai putin din necunoastere a acestor aspecte.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Dec. 2013
Incetarea prin acordul partilor nu este acelasi lucru cu o concediere, chiar daca ea este propusa de angajator. Prima reprezinta incetara in temeiul art. 55 b) la o data agreata de parti si fara preaviz, iar concedierea este incetarea unilaterala, la initiativa angajatorului si care nu necesita un acord din partea angajatului. Motivele pot tine sau nu de salariat, toate se regasesc in Codul muncii republicat.

Concedierea colectiva este una ce nu tine de salariat si care are la baza de regula desfiintari de posturi. Ce reprezinta ea si cand se poate pune problema unei concedieri colective sunt explicatii regasite la art. 68 din Codul muncii republicat.

Art. 58
(1) Concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului.
(2) Concedierea poate fi dispusa pentru motive care tin de persoana salariatului sau pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Art. 68
(1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
(2) La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului la 11 Dec. 2013
Incetarea de drept a CIM prin expirarea termenului contractual nu are absolut nicio legatura cu incetarea prin acordul partilor, sunt temeiuri diferite. Nu reiese din speta ca ar fi vorba de CIM pe perioada determinata.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 11 Dec. 2013
Nu este o incetare de drept la data la care expira asta nu inseamna ca ii concediati sa se incadreze la acele prevederi privind concedierea colectiva.Posturile au fost infiintate pentru o perioada determinata de timp asta nu inseamna restructurartea lor.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024