ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

se poate face o reinfiintare post dupa o concediere colectiva?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua...
In urma unei concedieri colective s-au facut disponibiliozari de personal dar si desfiintari de posturi, posturi libere.
Angajatorul mai poate reinfiinta postul desfiintat in urma concedierii colective?
Mentionez ca postul desfiintat a fost liber, neocupat de salariat ( exista in organigrama, dar era liber).
Mai este in vigoare reglementarea din codul muncii ca nu se pot face angajari timp de 9 luni de la desfiintarea postului?
Multumesc!

Adaugata in: Codul Muncii Concediere
Andreea Corina Moise
 User  Andreea Corina Moise
a intrebat la 29 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Ian. 2014
Daca postul este in continuare liber atunci nu este desfiintat, clarifiati mai intai acest aspect ca sa vedeti ce aveti voie sa faceti in acest context.

In cazul concedierilor colective acestea implica desfiintari de posturi, iar salariatilor li se propun cf. legii alte posturi vacante existente in unitate, daca el corespund pregatirii si experientei lui profesionale. Acolo unde este cazul si se poate face acest lucru.

Daca se intentioneaza reinfiintarea postului desfiintat prin concediere colectiva, acest lucru poate fi facut cel mai devreme dupa 45 de zile de la concediere asa cum prevede Codul muncii republicat. Iar prioritate la angajare vor avea salariatii concediati anterior.

Vedeti art. 68 - 74 din Codul muncii, iar in privinta termenului aveti chiar art. 74.

Art. 74
(1) In termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.
(2) In situatia in care in perioada prevazuta la alin. (1) se reiau aceleasi activitati, angajatorul va transmite salariatilor care au fost concediati de pe posturile a caror activitate este reluata in aceleasi conditii de competenta profesionala o comunicare scrisa, prin care sunt informati asupra reluarii activitatii.
(3) Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
(4) In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024