ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Somaj tehnic


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum trebuie procedat in situatia in care firma noastra nu mai are comenzi pentru o perioada de 2 luni. Ce facem cu salariatii in acest interval? Ce taxe se achita la bugetul de stat, pentru acest interval de timp?
Va multumesc,
Daniel Chirila

Adaugata in: Codul Muncii
Daniel Chirila
 User  Daniel Chirila
a intrebat la 22 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 22 Mai. 2012
In cazul reducerii sau intreruperii temporare a activitatii puteti recurge la suspendarea contractelor de munca din acest motiv, cu plata unei indemnizatii lunare de 75% din salariul de baza. Indemnizatia este platita din bugetul de salarii, motiv pentru care este supusa impozitului si contributiilor sociale.

Daca perioada de suspendare pentru reducerea / intrerupere temporara a activitatii depaseste un numar de 30 de zile lucratoare, aveti posibilitatea reducerii timpului de lucru de la 5 la 4 zile, cu reducerea corespunzatoare a indemnizatiei.

Codul muncii republicat:

Art. 52
1 Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
c in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

3 In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
1 Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. 3 .
2 Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. 1, salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Alte intrebari despre Codul Muncii