ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

spor pentru weekend


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, daca un angajat lucreaza o sambata 4 ore/zi trebuie dat 8 ore liber sau patru si un spor ? Cat trebuie sa fie sporul ?
Va multumesc!

Adaugata in: Codul Muncii
Anca Bugheanu
 User  Anca Bugheanu
a intrebat la 08 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 09 Mai. 2012

Daca exista un accept al salariatului sa lucreze o zi din repausul saptamanal si angajatorul sa-l recompenseze conform codului muncii sau CCM pentru munca prestata suplimentar , sa inteleg ca nu ar fi posibil.? Practic prin codul muncii se accepta ca saptamana de lucru sa fie de 48 de ore din care 8 ore lucrate suplimentar.
Imi cer scuze, dar eu asa am inteles din aplicarea acestor prevederi. Stiu astfel de practici in mai multe domenii de activitate.
Art. 120
1 Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 09 Mai. 2012
Aici este vorba despre activitea prestata in timpul unei zile de week-end, si nu de orele suplimentare prestate in timpul saptamanii. Orele suplimentare sunt cele efectuate in timpul saptamanii de lucru, peste programul zilnic normal, fara a depasi limita legala. Articolul citat de dvs se refera la norma de munca din cele 5 zile lucratoare. In speta de fata, cel putin eu asa inteleg, salariatul lucreaza 5 zile a cate 8 ore plus jumatate de norma intr-o sambata, ceea ce inseamna ca in saptamana respectiva lucreaza 6 zile si are un repaus de 1 zi, contrar prevederilor legale. Din acest motiv, ziua de sambata lucrata trebuie copensata in regimul orelor / zilelor lucrate pe parcursul week-endului, acestea fiind compensate cu spor la salariu si o alta zi drept repaus, astfel incat sa fie respectata prevederea referitoare la acordarea repausului saptamanal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 09 Mai. 2012

Pentru raspunsul dat am avut in atentie si prevederile articolului 114 din codul muncii republicat.
Art. 114
1 Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
2 Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
3 Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
4 Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. 3 , dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
5 La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. 2???
4 nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 08 Mai. 2012
Aici am sa va contrazic, in nici un caz nu se considera ore suplimentare. Este o precizare venita chiar de la ITM, in plus au fost destul de numeroase situatiile de amendare a angajatului pentru nerespectarea repausului saptamal de 48 de ore consecutive si nu o parte libere, o parte lucrate. Chiar daca lucreaza doar 4 ore smabata, se considera ca salariatul nu beneficiaza de repausul saptamanal integral asa cum prevede legea, ci numai partial. Caz in care se acorda spor, iar angajatorul are obligatia de a acorda o alta zi libera drept repaus saptamanal. In cazul de fata ziua poate fi luni, astfel angajatul va beneficia de cele 48 de ore legale de repaus.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 08 Mai. 2012
Tin sa precizez ca, in conditiile in care aduceti salariatul la lucru doar intr-o singura zi de sambata si nu este un program normal utilizat la nivelul unitatii si in zilele de repaus saptamanal , atunci orele lucrate intra in regim de ore suplimentare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 08 Mai. 2012
Zilele de sambata lucrate se compenseaza in mod obligatoriu cu alta zi libera de repaus saptamanal. Mai precis, puteti acorda repaus duminica si luni. Ele se compenseaza cu un spor la salariu pe caer il stabiliti prin CCM la nivel de unitate sau prin contractul individual de munca. Ele nu se compenseaza in regimul orelor suplimentare. In situatii exceptioanle repausul poate fi acordat cumulat sau suspendat, caz in care se compenseaza cu dublul sporului cuvenit petnru ore suplimentare, adica 2 x 75%.

Art. 137
1 Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
2 In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
3 In situatia prevazuta la alin. 2 salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
4 In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
5 Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. 4 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.

Art. 138
1 In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
2 Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. 1 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 08 Mai. 2012
Daca sambata lucrata intra in regim de ore suplimentare, acestea se compenseaza cu timp liber corespunzator in urmatoarele 60 zile, deci ii acordati cele 4 ore lucrate ca recuperare, iar daca nu puteti sa-i dati timp liber platit atunci pentru cele 4 ore lucrate ii platiti cu spor de cel putin 75%. Atentie daca persoana este incadrata cu timp partial , nu are dreptul sa efectueze ore suplimentare.Orele suplimentare se pot efectua in continuarea programului normal de lucru sau in zilele de sambata si duminica.
Prin contractele de munca stiu, ca se mai negociaza un aspect si anume ca orele lucrate suplimentar in zilele de repaus saptamanal sa fie compensate dublu,
Vedeti in care din situatii va regasiti

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
adriana iancu Gratiela Petrescu alexei delimart G Stancu Ioana Popa Radu Anton
TOP RASPUNSURI 2024