ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Suspendare CIM pana la primirea deciziei de pensionare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru a putea proceda corect.
Am un salariat ce urmeaza sa se pensioneze pe caz de boala.
Este in Medical de 172 de zile (pana pe data de 30.09.2012).
Pe data de 24.09.2012 a adus ,,Decizia medicala asupra capacitatii de munca '' eliberata din data de 20.09.2012, de Casa Nationala de Pensii Publice.
Urmeaza sa-si depuna dosarul de pensionare pe 28.09.2012 sau pe 01.10.2012.
Zilele acestea va aduce o adeverinta de la Casa de Pensii, pentru a fi completata.

Din cate stiu eu, trebuie sa ii fie suspendat CIM-ul pana la primirea deciziei de pensionare, cand ii va inceta contractul cu art.56 lit. d din Codul muncii.
As proceda corect asa?
Si inca o intrebare: in baza carui articol i se va suspenda contractul de munca, si cu ce data, de 01.10.2012?

In asteptarea unui raspuns urgent, va multumesc anticipat!

O zi buna!


Cristina Cristina
 User  Cristina Cristina
a intrebat la 26 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

18 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 28 Sep. 2012
Persoana care isi pierde capacitatea de munca poate lucra in continuare, nu o opreste nicio lege in acest sens. Am spus deja acest lucru. Ea poate lucra in continuare, in special persoana incadrata cu grad III poate cumula pensia cu salariul sau alte venituri profesionale impozabile. E corect ce spuneti legat de somaj, insa daca persoana este incadrata cu pierderea capacitatii de munca dar nu are stagiu, atunci ar trebui sa aiba drept la somaj, nu credeti? Aici este vorba, repet, de decizia medicala si nu de decizia de pensionare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 27 Sep. 2012
O persoana poate sa aiba o inaptitudine pentru ocuparea unui post anume, dar poate sa-si desfasoare activitatea intr-o alta munca. Persoana incadrata in grad de invaliditate isi pierde capacitatea de munca total sau partial.
De aceea persoanele cu inaptitudine se pot inscrie la somaj in cautarea unui loc de munca. Un somer, conform legii printre altele trebuie sa prezinte si dovada de la medicul de familie ca este apt de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului un actor Radulescu Mihai la 27 Sep. 2012
Vedetiti ca si in cazul pensiei de invaliditate nu este suficienta decizia medicala. Salariatul trebuie sa indeplineasca si conditia de stagiu de cotizare in functie de varsta pe care o are. Deci numai analizarea dosarului se poate stabili daca are drept de pensie de invaliditate , motiv pentru care incetarea CIM se face la comunicarea deciziei de pensionare si in astfel de cazuri in baza art 56 al1 litera c din codul muncii republicat
Art. 73
(1) Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate daca au realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, conform tabelului nr. 3.

Tabelul nr. 3
Varsta persoanei la data emiterii Stagiul de cotizare necesar
deciziei medicale asupra capacitatii (ani)
de munca

pana la 20 ani 1
de la 20?23 ani 2
23?25 ani 3
25?29 ani 6
29?33 ani 9
33?37 ani 11
37?41 ani 14
41?45 ani 17
45?49 ani 20
49?53 ani 23
53?57 ani 25
57?60 ani 26
Peste 60 de ani 27


(2) Au dreptul la pensie de invaliditate si persoanele prevazute la art. 58 lit. a) si b) si art. 59, daca au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar prevazut in tabelul nr.
HG 257 DIN 2011
art 76 b) pentru pensia de invaliditate:
? cerere pentru inscrierea la pensie (anexa nr. 7);
? actele mentionate la lit. a);
? decizia medicala asupra capacitatii de munca (original);
? adeverinta din care sa rezulte data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca/copia ultimului certificat de concediu medical sau, dupa caz, adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat (original);
? copie a formularului pentru inregistrarea accidentului de munca (FIAM) sau copie a fisei de declarare a cazului de boala profesionala BP2 pentru accident de munca, respectiv boala profesionala;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Un Actor Radulescu Mihai
 User Un Actor Radulescu Mihai
a raspuns userului un actor Radulescu Mihai la 26 Sep. 2012
P.S: la pensionarea medicala, dosarul se depune in maxim 5 zile , iar incetarea i-o fac in ziua imediat urmatoare ultimei zile de concediu medical.

Desigur, datorita expertizei celor de la casa de pensii, ca sa nu folosesc alt termen, am avut cazuri in care eliberau decizia medicala gr 1, 2, chiar si la 2 luni dupa expirarea medicalului, la ITM nu au stiut ce sa-mi raspunda, normal, asa incat de frica amenzilor revisal si ca urmare a discutiilor cu reprezentantii ITM, la primul astfel de caz i-am dat numar de intrare, si i-am incetat cu data respectiva. Dar la urmatorii, am dat nr de intrare la momentul primirii deciziei, i-am dat decizie incetare retroactiv, am scris in revisal tot retroactiv, iar la detalii am specificat - primit decizie medicala cabinet expertiza casa de pensii, in data de - iar cand or veni aia de la itm sa ma dea in judecata ca sunt ei niste incompetenti.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Un Actor Radulescu Mihai
 User Un Actor Radulescu Mihai
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Sep. 2012
Aceleasi legi, interpretari diferite, practici diametral opuse, si ne miram ca toate merg prost in tara asta, cand va exista o abordare unica aici - macar teoretica?

Cand este vorba de pensionare de invaliditate, in baza deciziei cabinetului de expertiza de la casa de pensii, gradul 1 sau 2, incetez cntractul de munca; daca este vorba de gr 3, intreb angajatul daca vrea sa se pensioneze sau nu, si daca intern nu exista posibilitatea transferului pe un alt post care sa nu-i afecteze sanatatea, ii inchid contractul de munca.

Cand este vorba de pensionare anticipata, anticipata partial sau limita varsta cu reducerea varstei de pensionare (gr. de munca 1, 2, etc), ii depun dosarul ca si propunere de pensionare, iar in adeverinta aia tip cu perioada lucrata dupa 1.01.2011, specific foarte clar ca angajatul ramane pe post pana ii emite Casa de Pensii decizia de pensionare, nu imi pot permite sa ii fac incetare chiar daca are gr 1 sau 2 si ar putea iesi in limita de varsta si sa-l las pe angajat si fara pensie si fara salariu pentru ca alora de la Casa de pensii le ia 3 luni sa analizeze niste conditii de pensionare. Cand imi aduce angajatul decizia de la Casa de pensii, ii emit si decizia, si-i dau o comunicare pentru casa de pensii in vederea luarii la cunostinta de data incetarii contractului.
Chiar si asa, am avut cazuri in care nu au vrut sa-mi primeasca comunicarea, dintr-un exces de zel, si am intrebat de unde stiu ei cand i-a incetat contractul omului, si au zis cu nonsalanta ca poate sa cumuleze o luna-2-3, cat timp nu depaseste plafonul de 2022.

Legea e proasta, dar ne-am obisnuit demult cu acest aspect, pe vremuri era mai simplu, depuneai dosarul/propunerea cu o luna inainte de indeplinirea conditiilor de pensionare, si pana la implinirea varstei iti eliberau si decizia, acum de vreo 2 ani suntem mai destepti, am inlocuit ce era bun cu niste aberatii aparent intelectuale pentru ca am furat cat s-a putut din fondul de pensii, iar fraierii sa rabde.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Sep. 2012
Orice pensionar poate presta activitate, in limita in care consida si poate el. Sigur, cu exceptia pensiei pentru invaliditate grad III, pensia se va suspenda. Pentru grad III ea poate fi cumulata cu salariul sau alte venituri.

Reveniti la acel “trebuie“ referitor la CFP.  Or nicio lege nu impune acest lucru. In cazul de fata decizia este una medicala, si nu de pensionare. Daca este incadrat cu grad 3, cu atat mai mult poate lucra.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Sep. 2012
Nu cred ca am spus ca angajatorul sa-i ceara acest lucru, salariatul sa solicite.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Sep. 2012
Salariatul fiind declarat invalid in mod normal nu mai poate presta munca. Intre ultima zi de concediu medical platit si comunicarea deciziei de pensionare este o perioada neacoperita, salariatul trebuie pontat intr-un fel. De aceea eu recomand concediu fara plata. Poate lucra daca starea de sanatate ii mai permite, dar avand in vedere ca dreptul de pensie se stabileste incepand cu prima zi de la expirarea concediului medical, ar insemna sa fie si pensionar si cu venituri salariale. Intre ultima zi de concediu medical si data incetarii CIM pe baza comunicarii deciziei, la casa de pensii pe codul numeric personal se va vedea ca are venituri din doua surse pentru o perioada scurta de timp ce-i drept si-i suspenda pensia. Sper sa fiu bine inteleasa.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Sep. 2012
Informatia este obtinuta de la juristi in dreptul muncii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Sep. 2012
Ultima zi de plata poate fi dupa cele 90 de zile peste cele 183, asa cum prevede 158/2005. Aici nu este vorba de decizie de pensionare, ci de incapacitatea de munca.

Va inteleg nemultumirea pentru raspunsul primit referitor la concediu fara plata, insa asa cum bine stiti angajatorul nu trebuie sa solicite CFP, nicio lege nu ii impune acest lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Sep. 2012
Salariatul beneficiaza de pensie dupa ultima zi de plata a concediului medical daca depune dosarul in termen, acesta este motivul pentru care se solicita adeverinta de la angajator cu aceasta informatie.
Nu este inaptitudine. Salariatii carora le inceteaza CIM cu inaptitudine medicala se pot inscrie la somaj deci nu e cazul pentru situatia prezentata.
ART. 5 din HG 174 DIN 2002
Prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul .....art. 61 lit. c) si d)...
...
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Cristina Cristina la 26 Sep. 2012
Dvs aveti decizia de pensionare? Daca le-ati comunicat celor de la ITM ca aveti decizia de pensionare, atunci este just raspunsul lor. Insa dv. aveti decizia medicala. Daca in decizia medicala este stabilit gradul de invaliditate III modificati programul de lucru al salariatului la 4 ore, prin act aditional, pana la sosirea decizie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Cristina Cristina la 26 Sep. 2012
Mergeti atunci pe recomandarea ITM, daca acestia v-au dat unda verde. Opiniile avocatilor in dreptul muncii merg pe varianta incetarii in temeiul art. 61, opinie pe care personal o sustin. Din simplul motiv ca salariatul nu a primit decizia de pensionare, ci decizia medicala asupra capacitatii de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Cristina
 User Cristina Cristina
a raspuns la intrebare la 26 Sep. 2012
Cei de la ITM mi-au spus sa-i inchid contractul de munca in baza art.56 lit.c din Codul muncii, cu data de 01.10.2012, cand salariatul isi va depune dosarul de pensionare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Sep. 2012
Cat timp persoana nu este inca pensionata, nu are ce pensie sa fie suspendata. Prestarea activitatii va fi posibila doar daca este incadrat cu grad III, lucrand cu jumatate de norma. Daca nu va putea presta activitate, preavizul oricum se acorda si va fi platit. Salariatul este "acoperit" legal de decizia medicala.

Incetarea prin acordul partilor nu isi are locul aici.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Sep. 2012
In cazul de fata aveti la indemnana posibilitatea de a dispune incetarea contractului de munca pe motivul necorespunderii fizice cu cerintele postului ocupat.

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.

In urma dispunerii concediereii pe motivul necorespunderii fizice ii veti acorda un preaviz de minim 20 de zile lucratoare, dupa parcurgerea caruia veti emite decizie de concediere. Preavizul poate fi si mai mare. Nu il va afecta la acordarea pensiei aceasta incetare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Sep. 2012
Angajatul nu "trebuie" sa faca cerere pentru concediu fara plata, va rog sa nu mai transmiteti aceasta informatie. Concediul fara plata este un drept al sau si se acorda NUMAI la solicitarea lui. Nu poate fi obligat in niciun caz sa intre in fara plata. Este eronata informatia.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 26 Sep. 2012
Salariatul va trebui sa faca cerere de concediu fara plata de la data de 01.10.2012, pana la comunicarea deciziei de pensionare. Suspendarea CIM se face pe baza acestei cereri. De pensie va beneficia incepand cu prima zi de la expirarea concediului medical.
Poate sa presteze si activitate pana la primirea deciziei de pensionare daca starea de sanatate ii permite si daca doreste si in acest caz se suspenda plata pensiei pe perioada lucrata. Va beneficia de pensie de la incetarea CIM cu art 56 al.1 litera c
Art. 54 din codul muncii republicat
Contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

Art. 114 din Legea 263 din 2010
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
e) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul I sau II, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni;
;;;;;
Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
...

Puteti sa-i incetati CIM si cu acordul partilor incepand cu data de 01.10.2012 sa nu asteptati decizia de pensionare.
Dumneavoastra va trebui sa-i eliberati o adeverinta din care sa rezulte data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca/copia ultimului certificat de concediu medical sau, dupa caz, adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat (original);

Alte intrebari despre Codul Muncii