ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Un salariat pensionar poate lucra cu timp partial - 2 h si salariu de 365 lei?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am doua persoane cu decizie de pensionare pt. limita de varsta si una cu certificat de incadrare in grad de handicap(accentuat, cod handicap 3), care pana acum au lucrat cu timp partial de 2ore/zi si 10ore/sapt., salariu de 365 lei.
De acum sunt obligata sa le trec la program de 8 ore si sa platesc contributie pt. salariu minim pe economie?Sau aceste pers. constituie exceptie de la regula si pot ramane la program de 2 ore, iar contributia va fi calculata in functie de salatiul de 365 lei?
?Exceptie fac salariatii elevi, studenti, persoane cu dizabilitati, pensionari si cei care cumuleaza venituri de cel putin nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata."- din articol


Diana Iosif
 User  Diana Iosif
a intrebat la 11 Aug. 2017
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Sofia Pavel
 User Sofia Pavel
a raspuns userului Florin Cioca la 12 Sep. 2017
Buna ziua,
Pensionarii de invaliditate gr.III se incadreaza la exceptia prevazuta la art.3 c) - persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore/zi.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Zarchievici-marginica
 User Daniela Zarchievici-marginica
a raspuns la intrebare la 12 Sep. 2017
Buna ziua. Potrivit informatiilor furnizate de dvs.,coroborat cu OUG 4/2017, pentru cei doi salariati pe care-i aveti, respectiv un pensionar limita de varsta si o persoana incadrata intr-un grad de handicap cu drept de munca 4ore.zi, dvs. veti continua cu acelasi format de contract atat pentru unul ,cat si pentru celalalt , neplatind taxe suplimentare, datorita incadrarii in situatiile de exceptie.
Pensionarul se incadreaza in exceptia prevazuta la art.3 (d), iar persoana incadrata in grad de handicap cu drept de munca in exceptia prevazuta la art.3(c). Deci nu se va modifica nimic in ceea ce priveste contractele de munca si taxele angajat si angajator.
O precizare, plecand de la prezentarea dvs.: chiar daca NU s-ar fi inclus in una din exceptiile prevazute de OUG4/2017, nu erati obligata sa treceti contractele la program de 8ore/zi, ci erati obligata sa platit CAS (pensii) ANGAJATOR la nivelul salariului minim pe economie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Florin Cioca
 User Florin Cioca
a raspuns la intrebare la 16 Aug. 2017
Buna ziua,
Exceptie de la regula fac doar pensionarii pt limita de varsta. Pensionarii de invaliditate gr. III "au fost uitati" de Guvern si nu se regasesc printre exceptiile de la regula.
Intrucat nu pot lucra decat 4h/zi nu veti putea sa-i incadrati la norma intreaga decat daca vor renunta la pensia de invaliditate.
Asteptam o modificare a Ordonantei respective.
Mai multe despre CIM cu timp partial:
https://florincioca.wordpress.com/2017/08/06/contractul-individual-de-munca-cu-timp-partial/

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024