ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

vechime in specialitate munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Sunt psiholog clinician specialist cu drept si atestat de libera practica din 30.01.2007. Pe perioada 30.08.2009-01.05.2011 am avut suspendat contractul de munca cf.art.51a din CM perioada in care am beneficiat de concediu pt cresterea copilului.
Am depus dosar pentru evaluare la Colegiul Psihologilor din Romaniawww.copsi.ro pt schimbare treapta de specializare trecere de la "specialist" la "principal", unul din criteriile mentionate pe site fiind:"Trecerea de la statutul de psiholog specialist ??n psihologie clinicÄ? la cel de psiholog principal ??n psihologie clinicÄ? se face dupÄ? minimum cinci ani prin condi??ii cumulative".
Dosarul mi-a fost respins pe motiv ca nu este legal, ca nu am avut continuitate in profesie desi cronologic, satisfac acest criteriu min 5 ani, iar ceea ce cunosc eu in materie de legislatie sustine atat vechimea in munca cat si in specialitate ca masura de protectie sociala pt mamele ce beneficiaza de concediu infgrijire copilOrdonanta de urgenta a Guvernului nr. 124/2011-cu intrare in vigoare din ianuarie 2012, acesta in conditiile in care nu a aparut o alta lege intre timp...

Ce ma sfatuiti? Pot avea castig de cauza daca contest aceasta decizie?, si daca da, care este cadrul legislativ actual pe care imi pot construi argumentatia?...

Adaugata in: Codul Muncii
Claudia Condrat
 User  Claudia Condrat
a intrebat la 05 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 07 Mai. 2012
Este vorba de OUG 111/2010, nu exista OUG 111/2011 referitoare la acordare concediu si indemnizatie.

Apoi, incepand cu anul 2012 concediul crestere copil este considerat si vechime in specialitate, si nu doar in munca si in serviciu. Acest articol 22 a fost modificat prin OUG 124/2011. Din pacate insa, in cazul doamnei aceasta prevedere nu era in vigoare in perioada in care dansa a beneficiat de concediu cerestere copil.

OUG 111/2010 modificata:

Art. 22

2 Perioada concediului pentru cre??terea copilului prev??zut la art. 2 alin. 1, art. 6 ??i 10
constituie vechime ??n munc?? ??i ??n serviciu, precum ??i ??n specialitate ??i se are ??n vedere la
stabilirea drepturilor ce se acord?? ??n raport cu acestea
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 07 Mai. 2012


ART. 22 din OUG 111 DIN 2011

2 Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. 1, art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.
Potrivit prevederii de la alineatul 2, perioada de crestere copil constituie vechime in munca si specialitate numai pentru acordarea unor drepturi cum ar fi spor vechime, concediu de odihna ,cand acestera se acorda avand la baza criterul vechimii in munca sau specialitate nu si pentru evolutia in cariera.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Mai. 2012
Concediul pentru crestere copil este recunoscut va vechime in specilitate incepand din anul 2012, din ianuarie. Din acest motiv presupun ca vi s-a respins dosarul. Prin prisma prevederilor legale anterioare, perioada acordata pentru crestere copil era considerata intrerupere a activitatii si neasimilata vechimii in specialitate. Concret, intervalul in care dvs. ati fost in concediu crestere copil nu reprezinta vechime in specilitate, prevederera referitoare la acest aspect nefiind in vigoare inainte de ianuarie 2012. Concediul este considerat vechime in munca la calcului pensiei sau la calcului sporului de vechime acolo unde acesta se acorda.

Personal nu cred ca veti avea castig de cauza, dat fiind faptul ca prevederea a intrat in vigoare odata cu 2012 si nu mai devreme.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024