ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Zile libere - Sarbatori religioase


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua ,
Referitor la art.139 :
Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt :
- 1 si 2 ianuarie;

- prima si a doua zi de Pasti;

- 1 mai;

- prima si a doua zi de Rusalii;

- Adormirea Maicii Domnului;

- 1 decembrie;

- prima si a doua zi de Craciun;

- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Intrebare : Pastele si Rusaliile pentru cei ce apartin religiilor : catolice si reformate, Craciunul pentru religia ortodoxa de rit vechi, cum se considera? Avand in vedere ca in articolul de mai sus este mentionat "cultele religioase legale, altele decât cele cre??tine" iar religiile ce le-am mentionat sunt crestine, dar cele 3 sarbatori religioase se sarbatoresc in alta data decat cele ortodoxe.
In aceste cazuri, angajatorul este obligat sa acorde liber persoanelor ce apartin religiilor respective ?

Va multumesc,
Maria Andrei


Maria Andrei
 User  Maria Andrei
a intrebat la 25 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mari Mari
 User Mari Mari
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Mai. 2012
Din cele discutate, reiese cumva ca cei ce apartin altor religii beneficiaza de zile libere de 2 ori? adica prima si a doua zi de pasti - ortodox, apoi prima si a doua zi de pastele care tine de religia lui,aceeasi situatie si de craciun, etc?

Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Maria Andrei
 User Maria Andrei
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Mai. 2012
Multumesc pentru raspuns , dar nu este ceea ce am intrebat. Tocmai pentru ca toate religiile enumerate mai sus sunt crestine , am o nelamurire : "...cultele religioase legale, altele decat cele crestine..." , este o greseala de exprimare , sau nu se face diferenta dintre diverse culte religioase crestine?
Intrebarea mea era : este oficial declarat prin lege - codul muncii ca persoanele ce apartin altor religii crestine cu exceptia celor crestini-ortodocsi , au dreptul la zilele libere ce corespund sarbatorilor religioase.nu are importanta data cand se sarbatoresc respectivele

Va multumesc
Maria Andrei
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Mai. 2012
Aceeasi mentiune si in cazul sarbatorii Adormirea Maicii Domnului. Ortodocsii de rit vechi sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului in data de 28 august, cu 13 zile mai tarziu decat restul ortodocsilor, pentru care aceasta srbatoare corespunde zilei de 15 august.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Mai. 2012
Daca ei apartin altor culte sau sarbatoresc Craciunul sau Pastele pe stil vechi sau sunt Catolici, ar fi bine sa le acordati aceste zile. Legea spune "prima si a doua zi de Pasti, Prima si a doua zi de Craciun, prima si a doua zi de Rusalii" fara a mentionata date exacte, ceea ce naste numeroase interpretari. In opinia mea, datele nu sunt mentionate tocmai pentru ca Pastele si Rusaliile difera de la an la an, cat si pentru Catolici in comparatie cu Ortodocsi, iar parte din romani sarbatoresc Pastele si Craciunul pe stil vechi. Ei sunt tot crestini, este religia pe stil vechi, respecta calendarul vechi, cel Iulian.

Puteti include aceste zile in contractul colectiv daca doriti mai multa siguranta, insa in esenta bine ar fi sa nu le refuzati aceste drepturi legale pentru a nu crea situatii discriminatorii si a nu incalca dreptul Constitutional la libertatea religiei.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024