ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,firma la care lucrez vrea sa faca disponibilizari la sfarsitul lunii acesteia si ni s-a spus ca primi vizati sunt angajatii care au avut concediu medical in ultimele doua luni si cei care nu reusesc sa-si faca norma pe zi.Intrebarea mea este daca are dreptul conducerea firmei sa faca asa ceva avand in vedere ca nu are ce sa ne dea de lucru si nici in somaj nu vor sa ne puna,multumesc.

Adaugata in: Concediere
Cristina Silaghi
 User  Cristina Silaghi
a intrebat la 02 Mai. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian C. la 03 Mai. 2013
Evaluarea nu este obligtorie, conform Codului muncii, ci este un drept al angajatorului. Iar pentru desfiintarea postului, din punct de vedere legal, nu este obligatorie parcurgerea unei etape de evaluare a performantelor. Numai pentru situatiile in care concedierea se face pe motivul necorespunderii profesionale. Pot sta la baza unei desfiintari motive economice de exemplu. Sigur, daca alegeti intre doi angajati care ocupa posturi echivalente, atunci corecta ar fi alegerea pe baza unei evaluari. Dar legal nu este obligatoriu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 03 Mai. 2013
din cate stiu in cazul desfiintarii postului se au in vedere criteriile de competenta profesionala, adica rezultatele evaluarii profesionale.
evaluarea profesionala este obligatorie si se face cel putin anual
persoanele cu rezultatele cele mai slabe vor avea "prioritate" la disponibilizare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Mai. 2013
Efectuarea unui concediu medical nu poate reprezenta cauza de concediere, nu este legal. Insa ce spuneti dvs este concediere pe motive neimputabile salariatului in urma careia puteti intra in somaj. Atunci cand se are in vedere disponibilizarea unui numar de salariati ca urmare a lipsei activitatii, inseamna ca angajatorul doreste sa desfiinteze un numar de posturi, iar acest tip de concediere va da dreptul sa solicitati indemnizatie de somaj, daca aveti indeplinita conditia stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 anterioare depunerii cererii.

Insa nu aceasta este problema in cazul dvs, ci selctia facuta pe baza unui motiv, din punctul meu de vedere, discriminatoriu. Ce puteti face este fie sa sesizati ITM pana sa se dispuna concedierea sau sa contestati in instanta decizia de concediere, odata ce va va fi comunicata in scris.

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
violeta Georgescu
Ioana Popa Marius Ion Viviana Serni George Andreescu Radu Anton Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024