ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediere


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara!va rog mult sa ma ajutati si pe mine.sunt insarcinata si de cand am anuntat la locul de munca e un haos total....sefa a interzis la toti colegi sa mai vorbeasca cu mine fug toti de mine..ea imi cauta numai motive tot felul de aberatii...2 din colegele mele au mai vb asa cu mine si le au facut concedierea nu le a scris motivul doar la zis ca au continuat sa vb cu mine...ce pot face nu mai rezist stau intr un stres foarte mare...acum si colegi au inceput sa vb la toate colturile ca tin cu ea sa nu ii dea afara...va multumesc mult de tot.astept un radpuns

Adaugata in: Concediere
Mya Mya
 User  Mya Mya
a intrebat la 24 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Badescu
 User Ana Badescu
a raspuns la intrebare la 31 Ian. 2014
Dreptul la demnitatea in munca statornicit la art.39 alin.1 lit.e din C.M. deriva din dreptul constitutional la demnitate consacrat prin art.1 alin.3 din Legea fundamentala in care se specifica : Rom?nia este stat de drept, democratic şi social, ?n care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, ?n spiritul tradiţiilor democratice ale poporului rom?n şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.

Demnitatea persoanei nu constituie numai un drept fundamental ?n sine, ci reprezintă ?nsuşi temeiul drepturilor fundamentale.

Demnitatea in munca presupune respectarea individului uman si despagubiri pentru atingerile aduse demnitatii.
Angajatorul trebuie sa se abtina de la orice gest care ar putea sa incalce demnitatea salariatului, iar in masura in care un gest al sau a adus atingere integritatii morale ,psihice a salariatului, angajatorul are obligatia de a il despagubi.
Daca angajatorul incalca dreptul fundamental garantat de Constitutia Romaniei in art.1 alin.3 si art.39 alin.1 lit .e din C.M., reproduse mai sus , atunci salariatul in baza acestor texte de lege poate intenta o actiune in justitie impotriva angajatorului.
Potrivit dispozitiilor art. 272 Codul muncii, sarcina probei ?n conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile ?n apărarea sa p?nă la prima zi de ?nfăţişare.
Dreptul International si dreptul UE acorda o protectie extinsa dreptului la demnitate, enumar cu titlul de exemplu :
- Demnitatea umană este inviolabilă. Aceasta trebuie respectată şi protejată. (Art.1 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene)
- Orice lucrător are dreptul la condiţii de muncă care să respecte sănătatea, securitatea şi demnitatea sa.( Art.31 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene - Condiţii de muncă echitabile şi corecte- alin.1)
- Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale ?n demnitate şi ?n drepturi. Ele sunt ?nzestrate cu raţiune şi conştiinţă şi trebuie să se comporte unele faţă de celelalte ?n spiritul fraternităţii. (Art. 1 Declaraţia Universală a Drepturilor Omului)
- Orice persoană are dreptul să se adreseze ?n mod efectiv instanţelor judiciare competente ?mpotriva actelor care violează drepturile fundamentale ce ?i sunt recunoscute prin constituţie sau prin lege. (Art.8 Declaraţia Universală a Drepturilor Omului )
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului mya mya la 27 Ian. 2014
Situatia dvs este una tipica de discrimiare, Daca aveti inregistrari audio sau video ale faptelor de care vorbiti, adresativa Centrului de Combatere a Dicriminarii in baza OUG 137/2000 si a legii 202/2002. Art. 8 si 39 din Codul muncii nu sunt temeiuri de actiune in instanta, in cazul de fata baza legala pentru actiune le reprezinta cele doua acte normative mentionate. Iar din Codul muncii aveti art. 5 si 6 referitor la interdictia privind discriminarea la locul de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mya Mya
 User Mya Mya
a raspuns userului Ana Badescu la 27 Ian. 2014
Va multumesc!dar nu prea stiu cum pot dovedi ..daca zice din gura plus de asta colegii se ia dupa ea .ia amenintat ca ii da afara dk mai vb cu mine...e tot un haos.nu stiu ce sa mai fac!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Badescu
 User Ana Badescu
a raspuns la intrebare la 26 Ian. 2014
Daca puteti dovedi ca angajatorul exercita zilnic asupra dvs. actiuni de presiune psihologica intensa pentru a va determina sa parasiti postul, adresati-va cu o sesizare scrisa Inspectoratului Teritorial de Munca.
De asemenea ,se poate sa introduceti o actiune in justitie prin care sa solicitati respectarea demnitatii in munca, incetarea hartuiri morale, precum si daune morale. (art.8 si art.39 Codul Muncii).

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
Ioana Popa
alexei delimart Gratiela Petrescu Viviana Serni Radu Anton George Andreescu Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024