ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediere


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Avem niste angajati care sunt cercetati in dosar penal, pentru stabilirea cu exactitate a implicarii lor in comiterea infractiunii de furt in dauna societatii, urmand ca, conform adresei emise de Politie, sa ni se comunice stadiul cercetarilor.
Eu le-am facut suspendarea, dar as dori sa le fac si concedierea.
As dori sa stiu daca pot sa-i concediez in baza adresei emise de Politie si pe ce articol din Codul Muncii?
Va multumesc.


Adaugata in: Concediere
Luminita Marin
 User  Luminita Marin
a intrebat la 30 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului luminita marin la 30 Iul. 2012
Daca acest contract este suspendat nu aveti cum sa incetati raportul de munca pentru ca odata cu suspendarea lui se suspenda toate termenele care au legatura cu modificarea, incetarea sau acordarea anumitor drepturi conform CIM si legislatiei muncii. Astfel ca pentru a putea inceta raportul de munca este necesar sa inceteze perioada de suspendare.

Daca salariatul nu este condamnat la o pedeapsa privata de libertate este cam dificil sa dispuneti incetarea pe acest motiv pentru ca legea nu prevede ca fiind posibila o astfel de concediere, din motive ce tin de angajat.

Art. 61 - Codul muncii republicat.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Fie derulati o cercetare disciplinara interna pentru a-l putea concedia disciplinar, fie dispuneti concedierea pe motivul necorespunderii profesionale, cu o evaluare prealabila a prerformantelor sale. Puteti recurge si la solutia desfiintarii postului, daca nu doriti sa incadrati o alte persoana pe post. Insa din punctul meu de vedere, cel mai bine asteptati finalul cercetarii si apoi vedeti ce verdict primeste salariatul respectiv, apoi, daca nu este condamnat cu privare de libertate, recurgeti la cercetare disciplinara, in opinia mea. Cu atat mai mult daca exista si dovezi care il incrimineaza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Luminita Marin
 User Luminita Marin
a raspuns userului Ioana Popa la 30 Iul. 2012
OK DAR IN CAZUL IN CARE NU ESTE CONDAMNAT LA O PEDEAPSA PRIVATIVA DE LIBERTATE CARE AR FI CONSECINTELE PENTRU ANGAJATOR?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Iul. 2012
Aveti si posibilitatea incetarii daca se aplica urmatoare situatie, prevazuta in Cod:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala.

Intr-un astfel de caz incetarea nu necesita acordarea unui preaviz, legea prevazut-o ca exceptie de la aceasta prevedere.

Daca angajatul este insa cercetat in libertate, atunci mergeti pe varinta suspendarii CIM, iar incetarea o veti putea dispune daca salariatul va fi condamnat cu privare de libertate, asa cum am arata in raspunsul anterior.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Iul. 2012
Momentan nu puteti dispune concedierea, daca salariatul este inca cercetat. Pe durata cercetarii contractul de munca va fi suspendat iar daca salariatul va fi condmnat cu privare de libertate contractul va inceta de drept, conform legii.

Codul muncii republicat:

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
f) ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti.

Alte intrebari despre Concediere