ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediere angajata din CIC


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


avem o angajata care trebuie sa revina din CIC si se doreste sa fie concediata. cum se poate proceda ? daca ne da in judecta e posibil sa aiba castig de cauza?



Adaugata in: Concediere Pensii
Iuliana Iuli
 User  Iuliana Iuli
a intrebat la 14 Iul. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului iuliana iuli la 20 Iul. 2011
Ordonanta a fost modificata prin Legea nr.25 din 5 martie 2004.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului iuliana iuli la 20 Iul. 2011
Conform OUG nr.96/2003, aceasta prevedere se aplica in cazul concediului de risc maternal.

Art. 21 din OUG nr.96/2003:
1. Este interzis angajatorului sa dispuna ??ncetarea raporturilor de munca sau de serviciu ??n cazul:
a. salariatei prevazute la art. 2 lit. c-e, din motive care au legatura directa cu starea sa;
b. salariatei care se afla ??n concediu de risc maternal;
c. salariatei care se afla ??n concediu de maternitate;
dsalariatei care se afla ??n concediu pentru cresterea copilului ??n v??rsta de p??na la 2 ani sau, ??n cazul copilului cu handicap, ??n v??rsta de p??na la 3 ani;
esalariatei care se afla ??n concediu pentru ??ngrijirea copilului bolnav ??n v??rsta de p??na la 7 ani sau, ??n cazul copilului cu handicap, ??n v??rsta de p??na la 18 ani.
2. Interdictia prevazuta la alin. 1 lit. b se extinde, o singura data, cu p??na la 6 luni dupa revenirea salariatei ??n unitate
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iuliana Iuli
 User Iuliana Iuli
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Iul. 2011
multumesc pentru raspuns.

e vorba de a fi concediata imediat ce se intoarce din CIC.
practic a doua zi de la intoarcere.
din cate am citit nu se poate apela la desfiintarea locului de munca si ar mai fi si acele 6 luni in care nu se poate concedia angajata.
in acest caz ce se poate face legal?
multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Iul. 2011
Daca prevederile legale nu sunt respectate atunci angajata in discutie va avea castig de cauza in instanta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Iul. 2011
Depinde care este motivele concedierii si modul in care se face aceasta, daca aceste motive tin sau nu de salariat.


SECTIUNEA A 3-A CONCEDIEREA PENTRU MOTIVE CARE TIN DE PERSOANA SALARIATULUI

ART. 61 Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
ART. 62 1 In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b-d, angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
1^1 In cazul in care concedierea intervine pentru motivul prevazut la art. 61 lit. a, angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozitiilor art. 263-268.
2 Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.
ART. 63 1 Concedierea pentru savarsirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile si in termenele stabilite de prezentul cod.
2 Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
ART. 64 1 In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c si d, precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 lit. f, angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
2 In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. 1, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
3 Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. 1, pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
4 In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. 3, precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. 2, angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
5 In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

SECTIUNEA A 4-A CONCEDIEREA PENTRU MOTIVE CARE NU TIN DE PERSOANA SALARIATULUI

ART. 65 1 Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
2 Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
ART. 66 Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva.
ART. 67 Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

SECTIUNEA A 7-A CONTROLUL SI SANCTIONAREA CONCEDIERILOR NELEGALE

ART. 76 Concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta.
ART. 77 In caz de conflict de munca angajatorul nu poate invoca in fata instantei alte motive de fapt sau de drept decat cele precizate in decizia de concediere.
ART. 78 1 In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
2 La solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
3 In cazul in care salariatul nu solicita repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere, contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024