ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului,art 65


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Va rog sa va exprimati opinia in ceea ce priveste urmatorul caz de concediere conform art 65 din L 53/2003 reactualizata.

?Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.?
respectiv , sa va exprimati punctul dvs de vedere ,daca , in situatia de mai jos este considerata EFECTIVA DESFIINTAREA LOCULUI DE MUNCA, SI CAUZA ESTE REALA SI SERIOASA :
Motivul de drept al concedierii prin desfiintarea postului este art 65-67 din Codul Muncii republicat. Motivele de fapt ale concedierii individuale prin desfiintarea postului pentru ca acesta sa fie externalizat, sunt motive economice, respectiv reducerea costurilor si cresterea eficientei activitatii.
Mai exact se procedeaza la desfiintarea postului pentru ca atributiile acestuia sa poata fi externalizate.
Revenind la subiectul acestei adrese,respectuos va rog sa va exprimati punctul de vedere in legatura cu aceste 2 aspecte ale art 65,alin(2):
1.desfiintarea EFECTIVA a locului de munca, si anume cum poate fi considerata EFECTIVA, atata timp cat intreaga activitate a postului defiintat este efectuata de un prestator extern ?
In acceptiunea mea ,desfiintarea locului de munca este considerata EFECTIVA daca,in acest caz, activitatea externalizata este efectuata de angajati ai societatii care la momentul desfiintarii postului erau angajati in department.
2.cauza REALA SI SERIOASA, si anume cum poate fi considerata a avea cauza REALA SI SERIOASA desfiintarea postului, daca temeiul de drept al concedierii il reprezinta prevederile art.65-67 din Codul Muncii republicat, si anume motive care nu tin de persoana salariatului, respectiv motive economice,iar motivul de fapt face referire la EFICIENTA,in sensul ca s-a luat decizia externalizarii pt a creste eficienta activitatii.

Gaesesc undeva niste "norme de aplicare ale Codului Muncii" pentru a vedea ce a avut in vedere legiutorul cand a formulat acest art 65, gasesc undeva niste explicatii la acesti termini: "DESFIINATREA EFECTIVA A LOCULUI DE MUNCA SI CAUZA REALA SI SERIOASA"?

multumesc.



Anca Ghinea
 User  Anca Ghinea
a intrebat la 30 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ionela Croitoru
 User Ionela Croitoru
a raspuns la intrebare la 21 Sep. 2015
BunÄ??,

Cum s-a soluÈ??ionat contestaÈ??ia la decizia de concediere. Sunt într-o situaÈ??ie similarÄ?? È??i m-ar ajuta mult anumite informaÈ??ii în legÄ??turÄ?? cu speÈ??a în care eÈ??ti implicatÄ??.

MulÈ??umesc

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Anca Ghinea
 User Anca Ghinea
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Aug. 2013
Multumesc mult de raspuns.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Aug. 2013
Este dreptul angajatorului sa externalizeze anumite activitati daca doreste acest lucru, nu il poate impiedica legea. Iar daca in cazul unei contestatii se constata ca intr-adevar s-a facut acest lucru el este in regula. Costurile se reduc intr-adevar in situatia unei externalizari, nu este gresit acest rationament.

Externalizarea departamentului inseamna preluarea lui de catre o firma exterioara si nu de catre alte persoane din alte departamente ale firmei sau din acelasi departament. Aceea nu este externalizare, ci mai degraba redistribuire.

Cauza desfiintarii in situatia de fata o reprezinta, deci, externalizarea din motive economice.

Nu exista norme de aplicare ale Codului muncii.

Desfiintarea postului nu tine de salariat, intr-adevar, dar acest lucru nu inseamna ca nu avem de-a face cu o cauza reala, si mai ales serioasa. Reducerea costurilor pentru ca firma sa se poata mentine pe piata, activa, este un motiv serios.

Puteti contesta decizia de incetare pe care o veti primi la finalul preavizului daca nu sunteti de acord cu masura, insa va trebui sa aveti rabdare pentru ca acest tip de procese dureaza.


Alte intrebari despre Concediere