ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Desfacerea CIM a unei gravide


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt angajata la un magazin alimentar cu jumatate de norma. In luna ianuarie am aflat ca sunt insarcinata in 7 saptamani si am dus angajatorului o adeverinta prin care l-am instiintat de starea mea, insa nu stiam ca era nevoie de o instiintare in scris. Acum 3 saptamani am fost la control si medicul ginecolog mi-a recomandat odihna si sa nu fac efort deoarece sunt cu iminenta de avort. Medicul de familie mi-a eliberat concediu medical cu cod de iminenta de avort. Cand mi-am prezentat concediul medical angajatorului m-a amenintat ca dupa intoarcerea mea din concediu o sa ma concedieze. Poate sa-mi desfaca CIM? Poate sa caute alte motive si nu starea mea de graviditate? Acum de curand, avand dosarul cu documentele de angajare in care era si adeverinta prin care am instiintat ca sunt insarcinata, am observat ca aceasta a disparut din dosar. Se poate ca angajatorul sa nu fi anuntat la ITM starea mea? In acest caz ce mi se poate intampla? Ma poate concedia? Multumesc anticipat!

Adaugata in: Concediere
Veronica Ilis
 User  Veronica Ilis
a intrebat la 12 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Apr. 2013
Ar fi trebuit sa il anuntati in scris, legea prevede ca angajatorul este exonerat de orice obligatie prevazuta de lege in privinta salariatei insarcinate, cat timp nu a fost instiintat in scris de salariata privind starea ei fiziologica. Acest lucru presupune inaintarea unui document scris pe modelul de mai jos, insotit de dovada medicala. Dovada medicala singura nu este suficienta.

Domnule/doamna Director/Administrator al .................................,

Cerere nr. .........data ...........................

Subsemnata......................................................... salariata a societatii .............................................., in cadrul departamentului ..............................., av?nd functia de , ............................................, CNP ....................................., posesoare a B.I./C.I. seria ...... nr. ............., eliberat/a de ................................ la data de .........................., domiciliata in ................................................., conform OUG nr. 96/2003 Art. 2 lit. c), va aduc la cunostinta starea mea fiziologica de graviditate.

Prin prezenta cerere va rog sa luati in evidenta situatia mea, respect?nd normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca precum si toate normele legislative in vigoare.

De asemenea, conform OUG 96/2003, art. 7, alin. (1), va rog sa transmiteti copii ale documentelor anexate care atesta starea mea fiziologica de graviditate catre medicul de medicina muncii si Inspectoratul Teritorial de Munca.

Anexez prezentei instiintari, spre a dovedi corectitudinea afirmatiilor facute, scrisoarea medicala eliberata de medicul ginecolog / medicul de familie .......................... in data de ..............................

Data ........................... Semnatura .......................................


Este foarte posibil ca nu fi anuntat ITM cat timp nici dvs nu l-ati anuntat in scris. Si posibil ca nici medicul de medicina muncii sa nu fie informat.

Legal, el poate sa desfaca CIM cat timp nu l-ati informat printr-o cerere ca cea de mai sus, pentru care el sa va fi dat si un nr de inregistrare.

Faptul ca aceas adeverinta medicala a disparut de la dosar nu este in regula, chiar daca nu exista cerea scrisa. In plus, in opinia mea, persoana de la resurse umane, reposonsabila pentru dosarele de personal, ar fi trebuit sa va spuna care este procedura, asa ar fi fost corect.

Incercati sa cereti si un ajutor din partea ITM. Chiar daca dispune insa concedierea, sesizarea ITM nu va ajuta in mod substantial. Va fi necesara contestarea in instanta a deciziei de concediere ca sa puteti dovedi ilegalitatea ei. Intr-o situatie de acest tip, daca se iveste, ITM nu prea are ce sa faca, mai mult decat sa dispuna o sanctiune.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Diana Miha
 User Diana Miha
a raspuns la intrebare la 14 Apr. 2013
aveti cu ce va apara. probabil in medicalul ala scrie la diagnostic ca aveti probleme cu sarcina, deci angajatorul stie ca sunteti gravida daca vrea sa va concedieze. Nu va lasati, nu are voie sa va concedieze. Daca face lucrul asta faceti sesizare la ITM. Nu semnati nici un act.

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
Ioana Popa
Marius Ion Radu Anton Gratiela Petrescu alexei delimart G Stancu adriana iancu
TOP RASPUNSURI 2024