ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


desfiintare post dupa reintoarcere din concediu crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, am o situatie destul de neplacuta: o angajata trebuie sa se intoarca din concediu crestere copil in luna octombrie. problema este ca in doi ani de zile, timp in care a fost in concediu crestere copil, s-a constatat ca nu mai este nevoie de postul ei. prin urmare, putem dispune concedierea conform art. 65 - 1 din Codul Muncii ? unii spun ca da, se poate, insa am citit si Ordonanta de urgenta nr. 96/2003 iar la art. 21 alin (3) se specifica clar cazurile in care se aplica concedierea: reorganizare judiciara sau faliment - ceea ce nu e cazul nostru. Totodata, este undeva clar scris faptul ca in momentul reintoarcerii din concediu crestere copil o societate este obligata sa tina o angajata cel putin 6 luni? Am uitat sa mentionez faptul ca salariata doreste sa beneficieze de somaj.

Andreea B.
 User  Andreea B.
a intrebat la 09 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andreea B.
 User Andreea B.
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Sep. 2014
atasat si linkul: http://legislatiamuncii.manager.ro/a/12581/desfiitarea-postului-salariatei-aflate-in-concediu-crestere-copil.html

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andreea B.
 User Andreea B.
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Sep. 2014
Buna ziua,

Am consultat si art. 25 din OUG 111/2010 insa la alin. (3) se precizeaza "interdictia (...) se extinde, o singura data,cu pana la 6 luni". Din acest aliniat angajatorul meu intelege ca o poate reangaja si pentru o luna de zile si dupa aceea poate desfiinta postul. Pe de alta parte, exista un articol "incurajator" publicat de catre Rentrop si Straton prin care se precizeaza ca da, se poate concedia (prin desfiintarea postului) o angajata dupa ce s-a intors din CIC, fara a respecta acea perioada de 6 luni. Credeti ca ar fi o idee buna sa cer o parere ITM-ului? Eu, sub nici o forma, nu-mi doresc sa fac ceva ilegal.
Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Sep. 2014
Da, este prevazut in OUG 111/2010, aceasta este baza legala pentru acordarea concediului si indemnizatiei crestere copil. Dupa revenirea din CIC concedierea poate fi dispusa dupa 6 luni de la revenirea definitiva, cu exceptia situatiilor in care apre un faliment, reorganizare judiciara sau daca salariata a beneficiat deja de aceasta forma de protectie cf. actului normativ citat.

Pe perioada CIC nu puteti dispune concedierea ei cu exceptia falimentului, reorganizarii judiciare sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Art. 25 - OUG 111/2010
............
(2) Este interzis angajatorului să dispună ?ncetarea raporturilor de muncă sau de serviciu ?n cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, ?n concediu pentru creşterea copilului ?n v?rstă de p?nă la un an sau de p?nă la 2 ani, respectiv 3 ani, ?n cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află ?n plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu p?nă la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului ?n unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică ?n cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, ?n condiţiile legii.

Alte intrebari despre Concediere