ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Desfiintarea posturilor / concedieri individuale


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Am si eu nevoie de un sfat.
Pe scurt:
Presedintelui sindicatului, strict confidential, pe data de 15 aprilie i s-a inmanat o notificare privind reorganizarea societatii si o copie de pe decizia de aplicare a unei organigrame / copia organigramei. Decizia a fost cu data de 02 aprilie. Dupa analizarea organigramei rezulta disparitia a 9 pozitii (8 din productie si postul specialistului resurse umane, unic in SRL) si infiintarea posturilor noi, practic un serviciu nou, in departamentul comercial. Deci, conform vechii organigrame, societatea avea 100 angajati (91 la zi si 9 vacante in dep.comercial) si in noua organigrama confidentiala, desfiintarea a 9 posturi si infiintarea altora, total 100 angajati.

In 3 zile de la data primirei prezentei notificari, sindicatul a trimis o adresa, prin care a solicitat anularea prezentei decizii si luarea a unei hotarari, dupa efectuarea a unei analize de o firma autorizata, privind normarea muncii si analiza a fiecarui post, avand in vedere ca personalul din productie si asa e supraincarcat, in plus efectuarea a unei asemenea analizei s-a solicitat de mai multe ori, dar fara rezultat. adica, munciti si taceti din gura...in plus sindicatul a convocat inceperea negocierii a unui nou CCM. Specialistul resurse umane a incercat de mai multe ori sa explice conducerii necesitatea de a angaja muncitori, avand in vedere ca productia de-abia se descurca...hop... i s-a taiat si ei postul...
Nici un raspuns de la angajator sindicatul al salariatilor nu a primit... mai mult, azi au fost chemati 8 salariati din productie, care au primit sub semnatura o notificare ca s-a luat decizia de a desfiinta postul si incepand cu data comunicarii prezentei are 20 zile de preaviz, dupa care va inceta contractul. Am inteles ca ultima a fost chemata doamna de la HR, care a cerut explicatii si nu a semnat si nici nu a luat notificarea intinsa... Am ramas socati.
E si normal ca suntem plini de nervi dupa asemenea tratament...noi as dori sa procedam foarte corect si legal... ce sfaturi ne puteti da? Este vreo reglementare legala in acest sens?

Cu stima,
membru de sindicat



Adaugata in: Concediere
Vlad Ciornii
 User  Vlad Ciornii
a intrebat la 19 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Vlad Ciornii
 User Vlad Ciornii
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Mai. 2012
Buna ziua, din notificarea primita:
Avand in vedere:
- aprobarea de catre AGA nr... din.. a noii organigrame;
- desfiintarea postului ocupat de catre dumneavoastra;

As dori sa fac o precizare. Noua organigrama nu a fost adusa la cunostinta salariatilor. Pe data de 11/04/12/, strict confidential a fost inmanata presedintelui de sindicat o copie a organigramei si o notificare prin care va comunicam urmatoarele:
- avand in vedere necesitatea reorganizarii prin eliminarea unor posturi, concomitent cu dezvoltarea sectorului de vanzare care contribuie la cresterea vanzarilor;
- avand in vedere necesitatea reducerii costurilor cu personal;
Angajatorul prin Decizia .. din 02.04, a aprobat in baza aprobarii AGA, o noua organigrama care presupune desfiintarea unor posturi si concedierea persoanelor care ocupa acele posturi..."
Avand in vedere ca la solicitarea Sindicatului mentionata in primul mesaj nu am primit nici un raspuns... as dori sa stim ce putem face? Avand in vedere ca personalul din productie si sindicatul a solicitat de mai multe ori efectuarea a unei analize si a normarii muncii, personalul este supraincarcat si nu mai face fata, avand in vedere ca in alte departamente avem angajati care cumuleaza pensia cu salariul si as putea renunta la ei, avand in vedere ca in dep. comerial sunt vreo 8 posturi vacante, la care nu s-au facut angajari nici pana azi... , precum si faptul ca se desfiinteaza 8 posturi cu salarii mici si infiinteaza alte posturi cu salarii triple... Oare putem vorbi de o cauza reala? Sau merge vorba de inlaturarea salariatilor nedoriti, care conform pregatirii profesionale ar putea ocupa locurile vacante... sau, vorbesc de postul Specialistului Resurse Umane, care este unic in soietate si banuim ca postul ei a fost desfiintat dupa ce dansa a intrat in sindicat, nemaiavand putere sa-si apere drepturile singura.. Asteptam sfaturile dvs.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Mai. 2012
Incercati sa fiti un pic mai explicit, care este de fapt problema. Inteleg ca angajatorul dvs doreste sa desfiinteze anumite posturi, prin procedura reorganizarii judiciare, caz in care legea nu ii interzice acest lucru, cu atat mai mult daca are un motiv intemeiat in acest sens. El poate reinfiinta ulterior alte posturi daca doreste acest lucru, este dreptul lui. Desfintarea postulurilor nu inseamna ca nu pot fi infiintate altele similare sau chiar identice.

Daca simtiti ca drepturile salariatilor nu sunt respectate puteti face o sesizare catre ITM.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024