ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


intreruperea perioadei de preaviz cu acordul partilor


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Intreruperea perioadei de preaviz cu acordul partilor mentine conditiile din CIM?
Adica in CIM este prevazut acordarea unui salariu compensatoriu, angajatilor ce li s-a data preaviz (desfiintare post).
Incetarea perioadei de preaviz acordat de societate s-a incheiat cu acordul partilor printr-o cerere facuta de mine si semnata de societate.
INTREBARE:
Mi se mai acoda salariu compensatoriu?

Adaugata in: Concediere
Gabriela Lefter
 User  Gabriela Lefter
a intrebat la 26 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Gabriela Lefter la 27 Mar. 2014
Da, este posibil. Codul muncii nu stabileste obligatia angajatorului de a acorda un salariu compensatoriu in cazul incetarii raportului de munca al salariatului.

Tind sa cred ca angajatorul a recurs la un artificiu, in incercarea de a inceta raportul de munca mai devreme. Dar etic vorbind nu a procedat chiar corect si posibil nici legal. Puteti solicita un control ITM sau incercati o actiune in instanta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Lefter
 User Gabriela Lefter
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Mar. 2014
Multumesc.
Da, am facut o cerere (la initiativa societatii) prin care am solicitat incheierea perioadei de preaviz cu acordul ambelor parti. S-a semnat de mine si de directorul societatii aceasta cerere.
In CIM nu prevede alte obligatii ale societatii ref. la modalitatea de plata a preavizului, decat ca se acorda un salariu compensatoriu, atit....., insa mai scrie scrie ,, alte situatii se aplica conform legii 53/2003,,.
Ce sa inteleg? (nu cunosc legea) ... este posibil in acest caz sa mai primesc salariul compensatoriu?.
Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Mar. 2014
Singurul lucru pe care il puteati solicita si sa vi se aprobe, legat de acel preaviz, ar fi fost sa nu va prezentati la lucru pe durata lui. Dar angajatorul ar fi fost in continuare obligat legal sa va plateasca aceasa perioada de preaviz. Nu va putea aproba si renuntarea le preaviz, din propria initiativa. Putea aproba o cerere de incetare cu acordul partilor, e altceva.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Mar. 2014
Incetarea cu acordul partilor si concedierea sunt doua situatii foarte diferite. Daca s-a ajuns la incetare prin acordul partilor, in mod evident procedura concedieirii a fost sistata si inlocutia cu acest tip de incetare. Cat timp in CIM este precizat ca salariul compensatoriu se acorda in cazul in care salariatii sunt concediati prin desfiintarea postului, rezulta ca odata cu acordul partilor salariul nu se mai acorda.

Daca incetarea contractului de munca insa nu are la baza art. 55 b) ci se ramane tot la concediere prin desfiintarea postului, dvs aprobandu-vi-se o cerere de a nu mai efectua preavizul, aceasta cerere este lovita de nulitate in baza Codului muncii republicat. Pentru ca salariatii nu pot renunuta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege, asa cum este preavizul pentru desfiintarea postului. Ceea ce inseamna ca angajatorul nu ar fi trebuit sa aprobe acea cerere iar dvs aveti in continuare preavizul minim legal sau cel din contract pentru astfel de situatii.

Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Va recomand ca inainte sa va lamuriti in privinta salariului compensatoriu, clarificati cu angajatorul situatia incetarii si care este de fapt temeiul ei.

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
violeta Georgescu
adriana iancu G Stancu alexei delimart Gratiela Petrescu George Andreescu Marius Ion