neplata salariului,ce trebuie sa fac
Buna ziua,vreau sa va aduc la cunostinta faptul ca nu am fost platit pe mai multe luni de zile,Lucrez cu carte de munca pe doua ore(desii nu am primit nici un contract de munca "in mana" decat in momentul semnarii si atat),programul este de la 10:00- 4:00 am,(16 ore ,o zi lucratoare-una libera),mentionez ca toti angajatii firmei muncesc aceste ore cu promisiunea salariului verbal,nerespactand normele de munca.
Astazi 03.06.2015,ma obliga sa imi dau demisia fara nici un motiv si ma amentinta ca imi face "referat"(datorita starii dispozitiei proaste a patronului care jigneste personalul,folosind un vocabular foarte obscen si o atitudine autoritara batjocarand salariatii).As dorii sa imi recuperez banii macar pe acele ore specificate in contract si pe concediu(asta in cazul in care am dreptul).
ce trebuie sa fac si ce va urma sa se intample?
Va multumesc,
Cu stima si respect!
O zi buna!
a intrebat la 03 Iun. 2015
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
5 raspunsuri
a raspuns userului Lungu Ana Andreea la 04 Iun. 2015
Aveti dreptul la CO la fel ca orice alt angajat, minim 20 de zile lucratore pe an, acordate proportional cu timpul efectiv lucrat (calculat in zile/saptamani/luni si nu in functie de norma de lucru). In contract trebuie sa apara durata CO la care aveti dreptul prin lege (Codul muncii).
Totodata daca in CIM nu apare prevederile specifice mentionate la art. 105 din Codul muncii, contractul se considera a fi incheiate cu norma intreaga si trebuie tratat ca atare, inclsiv din perspectiva salariala.
Art. 105
(1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) , urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
(2) In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.
a raspuns userului Lungu Ana Andreea la 04 Iun. 2015
Demisia nu poate fi fortata de catre angajator pentru ca este un act unilateral de incetare a contractului exclusiv la initiativa angajatorului. Asteptati controlul celor de la ITM si vedeti mai departe ce se intampla dupa controlul efectuat de ei.
a raspuns userului Adriana Iancu la 04 Iun. 2015
a raspuns userului Adriana Iancu la 04 Iun. 2015
a raspuns la intrebare la 04 Iun. 2015
In al doilea rand aveti la dispozitie si instanta de judecata. Puteti depune o cerere de chemare in judecata la instanta competenta (Tribunalul de domiciliu). Aveti la dispozitie trei ani de zile de a apela la instanta pentru recuperarea drepturilor salariale restante.
Alte intrebari despre Concediere
- Pot fi concediat in timp ce sunt internat? [1 raspuns]
- Sub preaviz se poate aproba suspendarea contractului? [11 raspunsuri]
- Care este procedura de incetare a raporturilor de munca ? [1 raspuns]
- Intarzieri la servici 15 zilnic este motiv de concediere [1 raspuns]
- Incetare CIM - perioada proba functie noua [1 raspuns]