ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Perioada preaviz la concediere


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Lucrez la o societate cu 5 angajati, mi se desfiinteaza postul si mi s-a comunicat un preaviz cu 20 zile lucratoare cu toate ca in CIM apare doar 15 zile lucratoare. Cand s-a modificat Codul Muncii in 2011 nu ni s-a emis un act aditional cu modificarea respectivului articol din CIM. Am inteles de la alte persoane ca se respecta CIM in cazul neemiterii unui act aditional. Care perioada de preaviz este corecta, 15 sau 20 zile lucratoare?

Szabo Annee Katalin
 User  Szabo Annee Katalin
a intrebat la 14 Mai. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Annee Katalin Szabo
 User Annee Katalin Szabo
a raspuns userului Annee Katalin Szabo la 15 Mai. 2013
Am uitat sa specific cate ore pe zi sunt obligata sa lucrez
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Annee Katalin Szabo
 User Annee Katalin Szabo
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Mai. 2013
Multumesc. Doresc sa va mai intreb in perioada preavizului cate ore sunt obligata sa lucrez? in preaviz nu este specificat. Daca ati putea sa-mi dati un nr de lege sau ordin in care se specifica cate ore este obligat angajatul sa stea la dispozitia angajatorului - legal.
Multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Mai. 2013
In contract ar trebui sa aveti doua preavize trecute, unul pentru demisie si unul pentru concediere. Daca nu apare cel pentru concediere, se aplica oricum legea si durata obligatorie prevazuta in cuprinsul ei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Mai. 2013
Atentie la ce preaviz va uitati. Cel de 15 zile lucratoare este vechiul preaviz in cazul demisiei. In situatia dvs este vorba de o concediere pentru care preavizul legal pe care angajatorul este obligat sa vi-l acorde este 20 de zile lucratoare minim. Acest tip de preaviz s-a modificat de la 15 zile lucratoare la 20 de zile lucraroare prin legea 40/2011 care a dus la modificarea Codului muncii.

Art. 75 - Codul muncii republicat.
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

Drepturile legale ale salariatilor reprezinta obligatii pentru angajator si invers. Ca atare angajatorul nu poate sa nu acorde aceasta durata in cazul desfiintarii postului, nu ar fi in legalitate. Preavizul in cazul concedierii este un beneficiu care vi se acorda dvs si pe care sunteti platiti ca si pana atunci. Chiar daca nu vi s-a incheiat act aditional pentru el, anagajatorul va respecta obligatoriu legea. Daca va uitati in contract cu atentie, undeva aveti un paragraf care precizeaza ca CIM se completeaza cu prevederile CCM, RI si ale Codului muncii in vigoare.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024