ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Poate firma mea sa ma oblige sa semnez demisia ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Sunt angajat al unei firme de materiale de constructii din bucuresti, dar imi desfasor activitatea ca merchandiser intr-un magazin din constanta. Saptamana trecuta directorul magazinului din constanta mi-a facut referat la firma mea pentru comportament neadecvat ( ii dadeam bani de o cafea unui alt merchandiser,iar directorul magazinul a trecut pe langa noi si a vazut) si ne-a interzis accesul in magazin. mi-am anuntat sefii de la firma, care au spus ca vor incerca sa afle ce s-a intamplat. Dupa 2 zile seful meu mi-a spus ca am 2 variante, sa imi dau demisia si sa primesc banii care mi se cuvin pe luna noiembrie si sa-mi plateasca zilele de concediude odihna sau o sa ma poarte la comisia de disciplina. Mentionez ca sunt angajat cu CIM din 2012 pe perioada nedeterminata. Celalalt merchandiser s-a intors de azi la munca, iar firma mea face presiuni sa semnez acea demisie. Mi s-a spus ca nu mi se da preaviz si nici lichidare la zi. Daca semnez mai am garantia ca imi vor da banii pentru perioada muncita si pentru concediu de odihna ? Tot in CIM este trecut pe langa salariu si spor de weekend , care de la inceputul anului nu il mai iau, desi lucrez sambata, dar nu am semnat nici un act aditional. Am vreo sansa sa imi primesc banii daca ajung la comisia de disciplina ?

Carmen Crisan
 User  Carmen Crisan
a intrebat la 10 Dec. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului carmen crisan la 11 Dec. 2014
Temeiul incetarii contractului de munca apare in adeverinta de vechimea, iar noul angajator poate solicita o copie a ei. Insa refuzul de a semna incetarea cu acordul partilor nu poate reprezenta motiv de cercetare disciplinara, este abuziva masura.

In cazul in care totusi se ajunge la o concediere de acest tip, deciza o puteti contesta in instanta de judecata in 30 de zile de la comunicarea ei, termen prevazut de Codul muncii republicat. Este incadrata ca sanctiune disciplinara.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Carmen Crisan
 User Carmen Crisan
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Dec. 2014
Va multumesc, am inteles.
Dar daca este vorba de incetarea contractului de munca cu acordul ambelor parti si eu nu vreau sa semnez nici asta , mi s-a spus ca voi fi purtat la comisia de disciplina si voi fi concediat disciplinar oricum si viitorii angajatori vor vedea si nu ma va mai angaja nimeni. Este adevarat ? Un nou angajator poate vedea asta ? Comisia de disciplina poate sa ma concedieze disciplinar chiar daca nu au dovezile necesare si sa nu ma anunte ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Dec. 2014
Nu va poate obliga angajatorul sa semnati demisia, este ilegal acest lucru, din simplul motiv ca o astfel de initiatia apartine exclusiv angajatului. Demisia reprezinta incetarea unilaterala a contractului de munca din initiativa angajatului, cu respectarea perioadei de preaviz in conditiile legii.

Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Referitor la drepturile salariale neprimite la timp si conform legii si contractului de munca, depuneti plangere in instanta. Dreptul dvs la acest spor, cat si la repausul saptamanal nu este anulat de derularea unei cercetari disciplinare.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024