ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

revenirea la serviciu din cic si introducerea in somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara!

Sunt in CIC din 11 aprilie 2012 iar pe 29 februarie fiica mea face 2 ani(am optat pentru varianta cu 2 ani). Conform solicitarii angajatorului m-am intors la serviciu dupa sase luni, dar fara a anunta autoritatile, astfel incat sa nu mai plateasca pentru mine contributiile. Lucrurile au fost ok o perioada, insa in septembrie 2013 au existat niste disensiuni si, daca pot spune asa am fost "concediata". As dori sa stiu cum pot proceda astfel incat sa beneficiez de somaj. Am discutat si sunt de acord sa ma bage in somaj(sa anunte ca au restructurat postul), dar nu mi-au spus care sunt procedurile. Vreau sa stiu cand trebuie depusa cererea prin care ii informez ca trebuie sa ma intorc la serviciu. Am inteles ca ar trebui sa ma intorc cu o luna inainte sa faca copilul doi ani si sa stea tatal acasa.Sunt extrem de bulversata si nimeni nu m-a putut ajuta.
Daca ei ma anunta ca postul s-a restructurat si ma baga in somaj, mai primesc indemnizatia si in februarie.

Va multumesc anticipat!

Mihaela Neagoe
 User  Mihaela Neagoe
a intrebat la 23 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mihaela Neagoe la 23 Ian. 2014
Cererea trebuia depusa cand ati reluat activiatea. Daca nu ati depus atunci, obligatoriu depuneti pentru revenirea dupa data la care copilul implineste 2 ani.

Chiar daca situatia economica nu este buna tot in ilegalitate sunteti, atat dvs cat si angajatorul, imi pare rau sa va spun.

Daca au fost in reorganizare judiciara este irelevant la momentul concedierii, cat timp aceasta procedura este incheiata cand dispun ei concedierea. Daca procedura este in derulare, cea a reorganizarii atunci se poate dispune desfiintarea postului, cu preavizul legal, asa cum am mentionat deja.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihaela Neagoe
 User Mihaela Neagoe
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Ian. 2014
Stiu toate aspectele pe care le-ati mentionat dvs. Din cate stiu situatia economica a societatii nu este tocmai pe rezo si au fost niște reorganizari judiciare, de aceea au fost de acord cu somajul. Pe mine ma intereseaza cand trebuie depusa cererea de reintoarcere la serviciu daca fiica mea face 2 ani la data de 29 februarie 2014. Cu ce data sa solicit reluarea activitatii pe cererea respectiva?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Ian. 2014
Ati cam incalcat un pic legea, in sensul ca ati primit venituri profesionale in timpul concediului cumuland salariul cu indemnizatia iar angajatorul, la randul lui, a incalcat flagrant legislatia fiscala daca v-a platit la negru, pe perioada suspendarii contractului. Aici pot exista consecinte. Daca unitatea care va plateste indemnizatia afla ca ati realizat venituri impozabile veti fi pusa in situatia de a restitui indemnizatia primita necuvenit in tot acest timp.

Ca sa va reluati activiatea ar fi trebuit depusa o cerere in acest sens catre angajator si reactivat contractul de munca in baza unei decizii intocmite pe baza cererii dvs.

Concedierea de catre angajator nu este posibila in ceea ce va priveste si nici legala. Revenirea la lucru mai devreme de data la care copilul implineste 2 ani inseamna suspendarea concediului si a indemnizatiei, chiar si pentru luna in care tatal intra in CIC. Ceea ce inseamna ca co concediere in timpul lui ar trebui sa aiba la baza un faliment, dizolvare sau reorganizare judicaira. Iar dupa implinirea varstei de 2 ani angajatorul nu va poate concedia timp de 6 luni de la revenirea in unitate, cu exceptia cazurilor de faliment sau reorganizare judiciara, sau daca ati beneficiat deja de acesta protectie asa cum prevede OUG 111/2010.

Este un pic cam incalcita situatia pentru ca s-au incalcat niste prevederi legale.

Varianta pe care o puteti pune in aplicare acum ar fi demisia dar nu va ajuta in cazul accesarii somajului.

Angajatorul isi poate asuma riscul de a dispune concedierea in afara acestor prevederi legale si de a plati amenzi, daca isi doreste acest lucru. Personal nu recomand astfel de artficitii pentru ca pot fi consecinte destul de serioase.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024