ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Se poate desfiinta locul de munca cat esti in perioada de indemnizatie?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Va rog un raspuns pentru urmatoarea situatie: Sunt in concediu ingrijire copil pana la inplinirea varstei de 2 ani a copilasului mai exact pana in luna februarie 2014,in urma cu 3 luni am primit o notificare (preaviz) de la Tribunalul Prahova aducandu-mi-se la cunostinta ca contractul individual de munca a incetat in urma declansari proceduri de faliment a societati si nu exista posibilitatea de a mi se oferi un alt post in cadrul societati. Credeti ca ar putea fi posibil sa pot macar beneficia de somaj la terminarea indemnizatiei din februarie?Va mutumesc

Adaugata in: Concediere Indemnizatie
Adriana Iancu
 User  Adriana Iancu
a intrebat la 17 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 21 Oct. 2013


Art. 86 - Legea insolventei 85/2006
(6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta, de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.

Art 123 - OUG 91/2003
(8) Dupa data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va putea face de urgenta de catre administratorul judiciar/lichidatorul judiciar. Administratorul judiciar/lichidatorul judiciar va acorda personalului concediat doar termenul legal de preaviz. In cazul in care sunt incidente dispozitiile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in ceea ce priveste concedierea colectiva, termenele prevazute de art. 71 si art. 72 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se reduc la jumatate.

CCM de asemenea pot fi denuntate de lichidator. Acest lucru apare in ambele cadre legale. Oricum declansarea cel mai probabil s-a produs in baza legii vechi.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului adriana iancu la 21 Oct. 2013
Indemnizatia de somaj o puteti solicita dupa ce inceteaza durata CIC si dupa ce primiti preavizul cuvenit conform legii, de minim 20 de zile lucratoare. Incetarea contractului de munca va avea loc in ziua imediat urmatoare ultimei zile lucrate in preaviz, iar din acea zi puteti depune dosarul pentru somaj. Dreptul de a solictia acest ajutor se prescrie in 12 luni de la data incetarii. Daca depuneti dosarul in 10 zile de la data incetarii indemnizatia se va acorda de la aceasta data.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 User Adriana Iancu
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Oct. 2013
Va multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra! Da in notificarea primita contractul individual de munca a incetat la data de 3.06.2013 in temeiul Art 65 (1).Cu cat timp inainte de terminarea indemnizatiei crestere copil trebuie sa socilit acordarea acestei indemnizatii de somaj? Precizez ca indemnizatia de crestere copil se termina in februarie 2014 si unde pot depune aceasta solicitare?
Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 18 Oct. 2013
Niciodata. conform legii anterioare a falimentului, in cazul insolventei sau al falimentului concedierea nu se facea de catre angajator. Iar in cazul falimentului concedierea se face in regim de urgenta. Atat legea anterioara a insolventei 85/2006, cat si OUG 91/2013 prevad acordarea unui preaviz. Cu diferentea ca noul act normativ recunoaste preavizul din Codul muncii, spre deosebire de legea anterioara unde preavizul era de 15 zile. Dar se acorda obligatoriu, nu exista derogare de la lege.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 18 Oct. 2013
In cazul falimentului angajatorului Tribunalul este cel care poate face acest pas, fiind vorba de o procedura declansata cu hotarare juridica. Falimentul nu poate fi pronuntat fara implicarea instantei.

Referitor la preaviz, el se aplica si in cazul salariatei in CIC, ea efectuand preavizul dupa finalizarea CIC, nu scrie nicaieri ca nu se aplica si in cazul ei. Mai ales ca CIM poate fi incetat ca urmare a reorganizarii sau declansarii procedurii de faliment a angajatorului. Pana la dizolvare mai este, declansarea falimentului nu este acelasi lucru cu dizolvarea efectiva. Mai sunt cativa pasi pana acolo.

Iar suspendarea oricum va inceta in cazul in care angajatorul isi inceteaza existenta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Oct. 2013
Totusi, incetarea CIM se face prin decizie a angajatorului.Dvs, spuneti ca Tribunalul Prahova v-a trimis preavizul.E ceva care imi scapa din ceea ce ati prezentat.Va rog veniti cu informatii mai detaliate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Oct. 2013
In opinia mea acel preaviz nu poate produce efecte in cazul dvs. fiind in crestere copil.Preaviz inseamna prezenta la lucru 20 zile lucratoare.Dvs fiind in CIC nu puteti cumula venituri cu indemnizatis.Sunt mai multe implicatii, ar trebui incvetata suspendarea, acordarea preavizului si nu este in regula.In astfel de situatii, contractele de munca chiar si cele suspendate inceteaza in baza art 56 al.1 litera a din codul muncii republicat
Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Oct. 2013
Este legala aceasta incetare, conform Codului muncii se poate dispune concedierea pe timpul concediului de crestere copil ca urmare a declansarii procedurii de faliment.

Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
.........................
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
.........................
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Incetarea insa nu va afecteaza dreptul la indemnizatia pentru crestere copil, ea este platita de stat nu de angajator. Daca pana sau dupa finalizarea concediului nu reusiti sa va gasiti un alt loc de munca, puteti solicita acordarea indemnizatiei de somaj. In notificarea de incetare, daca este vorba de desfiintarea postului, ar trebui sa apara ca temei art. 65 (1) din Codul muncii, iar acesta va permite sa solicitati indemnziatia de somaj fara probleme.

Totodata, dupa incheiera concediului, ar trebui sa beneficiati de preaviz ca urmare a desfiintarii postului, durata lui minima fiind de 20 de zile lucratoare asa cum prevede Codul muncii republicat.



Alte intrebari despre Concediere