ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Angajatorul este obligat sa imi plateasca concediul medical?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna!

Sunt angajata cu carte de munca pe postul de coafeza a unei firme din Oradea de 1 an si 9 luni.
In cartea de munca am si am avut pus tot timpul salarul minim pe economie.
Intelegerea verbala dintre mine si firma este ca eu lucrez pe un procent (40%), dar NU am salar fix in mana. In momentul de fata sunt insarcinata in 28 de saptamani si nu mai pot merge la munca, drept urmare am intrat in concediu medical.

As dori sa stiu daca angajatorul are obligatia de a-mi plati concediul medical in aceasta situatie si cum as putea afla cati bani mi se cuvin in urma concediului?

Intreb deoarece in perioada 21.10.301325.10.3013 am fost internata in spital (tot probleme cu sarcina), dupa care au mai urmat 2 saptamani de concediu medical (pana in 10.11.2013) zicandu-mi ca nu am fost prezenta la locul de munca si nu am adus firmei nici un beneficiu, decat paguba. I-am amenintat ca merg la ITM si le fac plangere, iar dupa indelungi amenintari, in luna februarie mi-au dat 120 lei in plus la salar (salar facut din procent), zicand ca acei bani sunt pentru concediul medical din noiembrie. Sincer mi se par destul de putini pt 3 saptamani de CM cu cod de indemnizatie 01 - 75%.

Nu cumva au obligatia sa imi asigure si un venit fix sau ceva, chiar daca avem o alta intelegere verbala fata de contractul individual de munca?

Va multumesc!
Cu stima Sanda G.


Adaugata in: Concedii
Ghergheles Sanda Ramona
 User  Ghergheles Sanda Ramona
a intrebat la 25 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Mar. 2014
Angajatorul nu are voie, legal, sa nu va asigure lunar plata a cel putin salariului minim stabilit la nivelul tarii. Iar orice alte sume primite primite pe langa salariu, ca urmare a activiatii derulate si cu titul de venituri salariale, trebuie sa intre in salariul brut lunar si sa fie supus calculului contributiilor si impozitului pe venit.

Concediul medical se plateste de catre angajator, da. Primele 5 zile sunt suportate din bugetul de salarii, iar din a 6-a zi indemnizatia este suportata din bugetul FNUASS, angajatorul putandu-si recupera suma de la Casa de sanatate.

Indemnizatia pentru concediu medical se calculeaza pe baza veniturilor brute din cele 6 luni anterioare celei in care beneficiati de concediu. Cei 75% se calculeaza raportat la baza de calcul.

Depuneti totusi o sesizare la ITM pentru ca din cate inteleg totusi nu primiti drepturile salariale cuvenite.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024