ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Are angajatul drepturi in ce priveste recuperarea zilelor libere platite?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Am primit, in urma cu 3 luni, din cauza lipsei de comenzi, mai multe zile libere platite. Acest lucru s-a intamplat si anii trecuti, insa niciodata o perioada atat de mare. Am de recuperat, in consecinta, mai bine de 80 de ore, in urmatoarele 12 luni. In acest sens am semnat o hartiuta in care se specifica faptul ca, "din cauza lipsei de comenzi voi avea "n" zile libere platite de catre firma, pe care le voi recupera in urmatoarele 12 luni, la cererea angajatorului".

Habar nu am cat de legal e acest lucru sau cum sunt reglementate astfel de situatii si mentionez ca nu am avut alta alternativa, fiindca sectia in care lucram, mai exact un singur schimb (al meu) nu a functionat in perioada respectiva si nu am fost repartizat in alta parte.

Acum, insa, comenzile au crescut considerabil si mi s-a cerut sa merg la recuperare. Lucrul acesta nu mi s-a parut nedrept, mi se pare insa putin exagerat noul program, in care mi se cere sa lucrez 12-14 ore zilnic, zile la rand, cu "promisiunea" ca in caz contrar voi fi sanctionat in fel si chip. Pentru mine e foarte epuizant, avand in vedere ca fac si naveta mai bine de o ora jumatate zilnic, dar alternativa nu am deocamdata.

Vreau doar sa stiu, chiar nu am dreptul la un program mai... omenesc din cauza ca am semnat acea hartie?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

De Brusture Frunza
 User  De Brusture Frunza
a intrebat la 21 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 22 Nov. 2013
Art. 114 din codul muncii republicat
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3) , dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)?
(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1)?
(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului de brusture frunza la 21 Nov. 2013
Da, are. In Codul muncii regasiti mentiunea referitoare la timpul de lucru si programul de 12 ore pe zi.

Art. 115
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
De Brusture Frunza
 User De Brusture Frunza
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Nov. 2013
Multumesc pentru raspuns. 12 ore ar fi bine si din punctul meu de vedere, dar am ajuns in ultimele doua saptamani la program de la 8 dimineata pana la 11 seara, zilnic. Daca cer sa lucrez doar 12 ore zilnic, asta are vreun temei legal, sau ramane tot la latitudinea angajatorului, in final?

Multumesc, inca o data.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Nov. 2013
Este corecta si legala acea acordare a zilelor libere si recuperarea lor in perioadele mai pline, si mai ales daca ati si semnat ca sunteti de acord. Este un acord legal intre parti pentru efectuarea orelor suplimentare in perioade mai pline, cu acordarea liberului corespunzator in avans.

Art. 122 - Codul muncii republicat
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Dvs efectuati acum munca suplimentara in contul acelor ore libere platite pana la epuizarea lor, este in legalitate angajatorul. Nu este ok numarul de ore zilnice, ar trebui sa nu depasiti 12 in mod normal, dar acest lucru cred ca il puteti discuta amiabil cu angajatorul. Iar daca ramane nerezolvata puteti solicita un raspuns de la ITM.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
George Andreescu Radu Anton G Stancu Gratiela Petrescu Viviana Serni alexei delimart