ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Calcul concediu maternitate (126 zile) in cazul pfa


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Sunt pfa in functia de farmacist din anul 2010. In luna septembrie 2013 am intrat in concediu prenatal pana in ianuarie 2014 cand am depus dosarul pt ingrijire copil pana la 1 an. In luna ianuarie am suspendat pfa-ul. Problema mea este in legatura cu modalitatea in care mi s-a calculat concediul maternitate, si anume: am depus la casa asig Constanta estimativa pe 2013 (53600 ron). suma aceasta s-a impartit la 12 luni si din suma rezultata mi-au revenit 85% , minus CAS-ul. Intrebarea mea este: avand in vedere ca eu din 01 sept 2013 sunt in conc maternitate, contractul fiindu-mi suspendat pe aceasta perioada, nu era normal ca estimativa sa se imparta la 8 luni (ianuarie 2013- august 2013), perioada in care eu am avut activitate? unde pot depune o contestatie in cazul in care am dreptate si doresc sa-mi fie recalculat concediul maternitate?
mentionez ca la incetarea pfa-ului in ianuarie 2014 am depus si declaratia finala cu venitul realizat pe 2013 si suma a fost apropiata de estimativa , 51600 ron.
multumesc!

Adela Buciu
 User  Adela Buciu
a intrebat la 29 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului adela buciu la 30 Ian. 2014
Concediul de maternitate se calculeaza pe baza veniturilor brute din cele 6 luni anterioare celei de medical, dar baza de calcul nu trebuie sa depaseasca 12 salarii minime brute pe luna.

ART. 10 - OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate

(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor
lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, p?nă la
limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia
pentru concedii şi indemnizaţii.

Dvs vi s-a planfoant suma in asa fel incat sa se intruneasca aceasta conditie si in raport cu ceea ce ati declarat anterior. Nu se imparte de 8 luni ca nu ii ajuta cu nimic si nu se intruneste conditia mentionata.

Puteti depune o sesizare sau o petitie la CNAS daca doriti, pana la urma ei sunt cei mai in masura sa va recalculeze daca este cazul.

La indemnizatia CIC pot aparea modificari pentru ca in calcul intra si indemnizatia de maternitate, ca atare daca ea se modifica atunci se va modifIca si cea pentru CIC.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adela Buciu
 User Adela Buciu
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Ian. 2014
Din 01.09.2013 pana in 31.12.2013 am fost in concediu de maternitate. cred ca mi s-a calculat eronat concediul lunar, deoarece eu am muncit efectiv 8 luni din 2013, urmatoarele 4 fiind in concediu de maternitate. cei de la casa de asigurari au impartit venitul estimat la 12 luni, si nu la 8 luni.
Pfi-ul l-am suspendat la 01 ianuarie 2014, atunci cand am terminat concediul de maternitate, dar am act aditional de suspendare cu societatea cu care aveam contract prestari servicii inca din septembrie 2013.
Intrebarea este daca rationamentul meu este corect si pot face contestatie pt a-mi recupera banii de la casa de asigurari.
acum am depus actele pt CIC, dar cred ca acolo nu vor fi probleme si se va calcula ok.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Ian. 2014
Nu este clar in ce concediu sunteti de fapt. Daca sunteti in concediul pentru crestere copil, cel acordat pana la un an sau 2, atunci este corect calculat, asa se face calculul pentru acest tip de indemnizatie. Daca este vorba de concediul pentru maternitate este corect si acolo cat timp se depaseste nivelul a 12 salarii medii brute pentru baza de calcul, suma se plafoneaza.

Clarificati putin ce concediu este de fapt cel in discutie, ca sa vedem concret unde este greseala, daca ea chiar exista.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Ioana Popa G Stancu Viviana Serni alexei delimart adriana iancu George Andreescu
TOP RASPUNSURI 2024