ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Calcul salariu in timpul concediului medical


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! As avea nevoie si eu de ajutor cu calcului sumei ce imi revine pe luna anterioara de lucru in care am avut 4 zile de concediu medical cu cod 01 care se plateste cu 75%. Salariul brut din ultimele 6 luni a fost 3360 lei/ luna, net 2359/luna, iar zilele lucratoare lucrate au fost in felul urmator:
Martie 21 de zile
Aprilie 22 de zile
Mai 20 de zile
Iunie 20 de zile
Iulie 23 de zile
August 22 de zile.
Intrucat nu sunt familiarizata cu modul in care se calculeaza salariul in concediul medical as vrea sa stiu cat imi revine la salariu pe luna septembrie si cum sa calculez in viitor. Va multumesc!

Adaugata in: Concedii
Adelina Fin
 User  Adelina Fin
a intrebat la 10 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Oct. 2013
Ia pentru restul zilelor din luna, pornind de la ipoteza ca cele 4 zile de medical sunt zile lucratoare, ramanand astfel 17 zile lucratoare care vor fi platite cu salariu, se va calcula pe principiul: 3360/21 x 17 = 2720 lei salariul brut pentru zilele lucrate, din care se vor retine contributii si impozit, rezultand in final un salariu net de 1913 lei pentru cele 17 zile. Indemnizatia va fi si ea impozitata fiind inclusa in venitul salariat cf. Codului fiscal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Oct. 2013
Pentru dna Adelina: Am omis sa va precizez un detaliu, in calcul, pe care l-ati mentionat si dvs., importanat. La cei 633,38 de lei se aplica 75%, iar rezultatul final reprezinta indemnizatia medicala bruta. Adica:

633,38 x 75% = 475 de lei. Din aceasta suma se va retine contributia pentru CAS, cea individuala.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 10 Oct. 2013
Este corecta interventia, multumesc, am inversat eu lunile trecat Rusaliile in luna iulie. Insa nu influenteaza cu nimic calculul. Ori ca sunt 19 zile in iunie si 23 in iulie sau 20 in iunie si 22 in iulie, rezultatul este acelasi, sunt 42 de zile lucratoare in cele doua luni. Deci nu se schimba cu nimic rezultatul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Oct. 2013
Calculul nu este corect, doar principiul de calcul In luna iunie sunt 19 zile lucratoare, in iulie sun 23 zile lucratoare Nu am verificvat toate lunile dar influienteaza aceste informatii suma rezultata in final.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Oct. 2013
Numarul de zile lucratoare este diferit de ce ati redat dvs. Se platesc doar zilelele lucratoare, nu si cele nelucratore din care fac parte si sarbatorile legale.

In luna aprilie sunt 21 de zile lucratoare, nu 22, dat fiind faptul ca una este de sarbatore legala (a doua zi de Pasti - luni), in luna mai sunt 22 de zile lucratoare, in luna iulie sunt 22 de zile lucratoare (exista o sarbatoare legala - Rusaliile, 2 zile duminica si luni, deci a doua este zi nelucratoare). Iar in luna august sunt 21 de zile lucratoare, dat fiind faptul ca ziua de 15 august este sarbatoare legala - Adormirea Maicii Domnului. Rezulta:

Martie 21 de zile
Aprilie 21 de zile
Mai 22 de zile
Iunie 20 de zile
Iulie 22 de zile
August 21 de zile

Baza de calcul este 6 x 3360 = 20.160 / 127 zile = 158,47 media zilnica pentru indemnziatia medicala.

Din cele 4 zile de medical trebuie stabilit cate din ele sunt lucratoare. Daca toate au fost lucratoare atunci indemnizatia ar fi 4 x 158,47 lei = 633,88 pentru cele 4 zile de medical.

Se calculeaza si se retine contributia individuala pentru pensii, calculul fiind facut prin raportarea la sumei de 778 de lei, reprezentand 35% x 2223, adica din salariul mediu brut pe tara, la numarul de zile lucratoare din luna si numarul de zile de medical acordate, rezultat la care se aplica 10,5% cota contributiei individuale. Astfel:

778/21 x 4 x 10,5% = 16 lei (21 fiind numarul de zile lucratoare din luna pentru care primiti medical - spetembrie).

Angajatorul va calcula si vira si contributia lui pentru pensie de 20,8%, indemnizatia fiind de asemena impozabila. Conform legii, primele 5 zile de concediu initial pentru boala obisnuita sunt suportate de angajator din bugetul de salarii, la dvs sunt 4 zile ceea ce inseamna ca vor fi platite de angajator.

Daca din cele 4 zile sunt si nelucratoare, refacei calculul indemnizatiei finale, dupa formulele de mai sus.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024