ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Care sunt prevederile legale in invatamant referitoare la concedii pentru mame?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Lucrez in invatamant si sunt titulara pe post.Urmeaza sa nasc la sfarsitul lui iulie.
1)Pot intra in concediu de odihna de pe 22 iunie sau este mai bine sa intru in prenatal? Care este cea mai avantajoasa varianta?
2)Daca mi se da posibilitatea de a lua concediu de odihna, acesta e automat intrerupt de nasterea copilului si urmeaza cele 126 de zile de maternitate?
3)Este adevarat ca nu pot sa-mi iau concediul de odihna cuvenit decat pe parcursul vacantei elevilor? Daca nu pot sa-l mai efectuez anul acesta, mi se acorda macar suma de bani aferenta acestuia sau nu?
4) Personal, as prefera urmatoarea succesiune: prenatal, postnatal, concediu de odihna aferent anului scolar 2014-2015, reintoarcerea la catedra. Este posibila aceasta varianta?


Stefan Patrichi
 User  Stefan Patrichi
a intrebat la 10 Iun. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Stefan Patrichi
 User Stefan Patrichi
a raspuns userului adriana iancu la 11 Iun. 2015
Multumesc pentru raspunsuri. Din pacate, situatia nu mi se pare clara. Reamintesc varianta preferata de mine: 22 iunie-25 octombrie-concediu de maternitate. DupÄ?? care doresc acordarea concediului de odihnÄ?? aferent anului scolar 2014-2015. Conform art.11 alin.(3) din normele metodologice ale ordinului 5559/2011 acest lucru este posibil. Pe de alta parte, art. 1 alin. (1) din aceleasi norme prevad dreptul la concediu de odihna doar in perioada vacantelor scolare. Cum cele 2 articole se bat cap in cap, cine poate face luminÄ?? în acest nonsens legislativ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Iun. 2015
Acelasi lucru si in cazul cadrelor didactice din sistemul universitar, se aplica aceleasi acte normative. Difera doar durata CO cuvenit pentru anul scolar.

ART. 1 - Ordinul MECTS 5559/2011
(1) Cadrele didactice din invatamantul preuniversitar beneficiaza de dreptul la concediul de odihna anual cu plata, cu o durata de 62 de zile lucratoare, in perioada vacantelor scolare.
(2) Perioadele de efectuare a concediului de odihna pentru fiecare cadru didactic se stabilesc de consiliul de administratie, in functie de interesul invatamantului si al celui in cauza, dar cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfasurarea examenelor nationale.
(3) Cadrele didactice din invatamantul universitar beneficiaza de concediul anual de odihna cu plata, in perioada vacantelor universitare, cu o durata de cel putin 40 de zile lucratoare.
(4) Perioadele de efectuare a concediului de odihna pentru fiecare cadru didactic se stabilesc de catre senatul universitar, in functie de interesul invatamantului si al celui in cauza.
.....
(6) Neefectuarea concediului anual da dreptul la efectuarea concediului restant in vacantele anului scolar urmator.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Iun. 2015
Concediul de odihna in cazul cadrelor didactice din preuniversitar nu se pot acorda decat in perioada vacantelor, intr-adevar, in baza Ordinului MECTS 5559/2011.

Daca nastearea intervine in timul CO intr-adevar acesta va fi intrerupt de intrarea in postnatal.

CO nu poate fi compensat in bani cu exceptia cazului in care contractul de munca inceteaza, asa cum prevede Codul muncii. El se va reporta insa si il puteti efectua dupa revenirea din maternitate sau chiar dupa efectuarea CIC, daca doriti sa beneficiati de el.

Asadar, varianta propusa de dvs este posibila in situatia in care revenirea din posntal are loc chiar in vacanta sau la inceputul vacantei. Altfel CO se reporteaza pentru vacantele ce urmeaza.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 10 Iun. 2015
Este posibila varianta preferata de dumneavoastra, asta (daca nu doriti sa intrati in cocediu crestere copil 1 an sau 2 ani),insa numai dupa cele 42 de zile (minim) de concediu postnatal.
In plus puteti sa solicitati si stimulentul de insertie incepand cu ziua urmatoare celei in care va reluati activitatea profesionala si realizati venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.

Alte intrebari despre Concedii