ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Care vor fi conditiile de acordare a CCC de la 1 iulie 2016 ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Doresc sa stiu care vor fi conditiile de acordare a CCC de la 1 iulie 2016.

Va putea tatal sa intra in CCC daca la data nasterii copilului nu este angajat ?

Ce venituri vor fi luate in calcul pentru calculul indemnizatiei ?

Concediul medical este luat in considerare la calcului indemnizatiei ?

Dar somajul ?

Multumesc anticipat ptr raspunsuri !

Daniel M
 User  Daniel M
a intrebat la 10 Mai. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Oana Olaru la 15 Mai. 2016
Legea nr. 66/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor - MO nr. 0304 din 20 Aprilie 2016
Articolul 2 (1) Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Oana Olaru
 User Oana Olaru
a raspuns userului adriana iancu la 13 Mai. 2016
Buna ziua,
Am si eu o intrebare, daca ma puteti ajuta. Eu sunt angajata cu norma intreaga. In luna septembrie urmeaza sa nasc, si as vrea sa ma mai angajez la inca o firma, pentru a avea o indemnizatie mai mare.
Acum, nu stiu exact care este modalitatea de calcul a indemnizatiei, daca se calculeaza pe zile ( la fel ca CM ) sau la luni. Exemplu: la CM se calculeaza venitul zilnic din ultimele 6 luni, si apoi se face media pe zi. La CIM se procedeaza la fel? Sau se calculeaza venitul la luna?
Ma intrebam daca e bine sa am mai multe sau mai putine ore lucrate.

Multumesc,

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Daniel M la 11 Mai. 2016
Rationamentul dumneavoastra ar trebui sa fie corect, dar,vom afla mai multe informatii dupa aparitia Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010.
Legea nr. 66/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilorpublicata in MO nr. 0304 din 20 Aprilie 2016 si care intra in vigoare de 1 iulie 2016, stabileste foarte clar: persoanele care au realizat timp de cel putin 12 luni venituri impozabile in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.
Articolul IV
In termen de 60 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 78 din 31 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica in mod corespunzator, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniel M
 User Daniel M
a raspuns userului adriana iancu la 11 Mai. 2016
Deci,daca ma angajez cu o luna inaintea nasterii,sau cu cateva zile inaintea nasterii,pot beneficia de CCC,ca tata, deoarece se vor lua in calcul veniturile impozabile din ultimele 12 luni din ultimii 2 ani.
Situatia mea : In octombrie sotia va naste,eu sunt angajat pana la 1 iulie,(din 1 ianuarie 2015),din 1 iulie pana in septembrie nu voi mai fi angajat,iar de la 20 septembrie ma voi angaja pentru a beneficia de indemnizatia de CCC.
Intrebarea mea: Se poate ?

Multumesc pentru Promptitudine !

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 10 Mai. 2016
1. Lege nr. 66/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilorpublicata in MO nr. 0304 din 20 Aprilie 2016 si care intra in vigoare de 1 iulie 2016, stabileste foarte clar: persoanele care au realizat timp de cel putin 12 luni venituri impozabile in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.
Articolul 2
(1) Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
2. Nu tatal nu va putea bneficia de CCC daca nu obtine venituri la data nasterii copilului.
3. La stabilirea cuantumului indemnizatiei se vor lua in calcul toate veniturile, inclusiv indemnizatia de CM si ajutorul de somaj.

Alte intrebari despre Concedii