ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

ce se ia in calcul pt concediul de maternitate?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, sunt administratorul unei inteprinderi individuale la care platesc impozit si cass 5,5% trimestrial si totodata sunt angajata cu CIM cu norma intreaga. Pentru concediul de maternitate se iau in calcul ambele venituri impozabile?
De curand am citit ca administrator trebuie sa depun si declaratia de asigurare pt concedii si indemnizatii de 0,85% pentru a putea lua indemnizatia pentru crestere copil si sa ma autorizez in sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii cotizand cel putin o luna intreaga sau 22 de zile la acest sistem in ultimile 12 luni.
Daca nu am declaratia cu 0.85% si nu m-am autorizat cotizand nu primesc indemnizatia?


Mada Safciu
 User  Mada Safciu
a intrebat la 12 Iul. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Zarchievici-marginica
 User Daniela Zarchievici-marginica (specialist managementul resurselor umane, Daniela Zarchievici-Marginica PFA)
a raspuns la intrebare la 17 Iul. 2014
Buna ziua
Pentru concediul de maternitate(justificat printr-un certificat medical) vi se vor lua in considerare veniturile de la angajatorul unde aveti locul de baza si caruia ii veti prezenta,spre plata,acest certificat medical. Daca mai prestati activitate si la un alt angajator,TOT in baza unui contract individual de munca,dar in afara locului de baza,veti prezenta la acesta o copie dupa certificatul medical emis,in vederea efectuarii platii si de catre acest angajator.
Asa cum spunea si d-na Popa,pentru concediul de MATERNITATE nu vi se iau in calcul veniturile de la angajatorul unde sunteti administrator si pentru care platiti doar impozit si CASS.
In momentul in care veti opta pentru indemnizatia de crestere a copilului,in dosarul pe care-l veti inmana primariei de sector(sau cea de resedinta,daca nu sunteti din Bucuresti) o sa trebuiasca sa aveti adeverintele tipizat cu veniturile pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului pentru fiecare din relatiile contractuale(una de la angajatorul unde aveti locul de baza pentru venituri din salariu si una de la angajatorul unde sunteti administrator pentru venituri asimilate salariului).
O zi buna
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Iul. 2014
Pentru concediul de maternitate se iau in calcul doar veniturile brute pentru care s-a platit contributia pentru concedii si indemnizatii medicale de 0,85% din cele 6 luni anterioare celei de medical. Contributia mentionata nu are nicio legatura cu acordarea concediului pentru crestere copil, sunt doua lucruri diferite. Acesta din urma nu este concediu medical ci acordat de angajator si se calculeaza pe baza veniturilor profesionale impozabile nete din cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului. Pentru luna nasterii se ia in considerare venitul integral cuvenit pe parcursul ei. Dvs confundati cele doua libere si denumirile lor. Daca v-ati dus sa intrebati de concediu de maternitate, atunci sigur ca vi se raspunde corect, referitor la contributia de 0,85%. Atentie la cum folositi denumirile.

Daca primiti o indemnizatie ca administrator SRL aceasta este asimilata salariilor si ar trebui sa vi se plateasca toate contributiile ce decurg de aici. Cineva v-a informat gresit sau partial gresit.

Inca un lucru. Pentru a putea intra in crestere copil sunteti obligata sa efectuati minim 42 de zile perioada de lauzie (concediu) din totalul concediului de maternitate, a carui durata maxima este de 126 de zile. Repet, insa, acesta este concediu medical.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Marius Ion George Andreescu Viviana Serni alexei delimart Gratiela Petrescu G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024