ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concedii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
am rugamintea sa-mi spuneti care sunt pasii de parcurs pentru tata care doreste sa intre in crestere copil. Va multumesc!

Adaugata in: Concedii
Vasile Monica
 User  Vasile Monica
a intrebat la 26 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Vasile Monica la 27 Aug. 2013
Instiitarea in scris a angajatorului privind aparitia sarcinii se adreseaza salariatei insarcinate si nu tatalui. Este o masura de protectie a acesteia.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Vasile Monica la 27 Aug. 2013
Ati inteles corect, dat fiind faptul ca mama nu indeplineste conditiile de acordare a concediului pentru lauzie, puteti cere indemnizatia crestere copil si CIC imediat dupa nastere.

Nu, nu ar trebui sa refuze cererea, pentru ca ea se depune insotita de dovada nasterii, adica o copie a certificatului de nastere al copilului.

Poate beneficia de stimulent de insertie indiferent de tipul de concediu pentru care opteaza, diferea insa conditia de revenire in activiate pentru a-l putea primi. Mai concret, daca optati pentru concediu de pana la un an trebuie sa reveniti la lucru inainte de implinirea acestei varste de catre copil. Iar daca alegeti concediul de pana la doi ani revenirea trebuie sa aiba loc dupa ce copilul implineste un an. In ambele situatii se acorda stimulentul pentru perioada ramasa pana la 2 ani.

In cazul copilului cu handicap stimulentul se poate acorda oricand pe parcusrul primilor 3 ani, beneficiarul putand reveni din CIC oricand doreste si decide ca poate face acest lucru.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Vasile Monica
 User Vasile Monica
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Aug. 2013
Mama nu lucreaza, deci nu indeplineste criteriile de cotizare in primul rand.
Tatal are contract si a cotizat in ultimele 12 luni. Dupa cum am inteles eu se poate depune dosarul imediat dupa nastere ( sa vedem cum se naste copilul ca este asteptat saptamana aceasta).
Pot cei ce la serviciu sa nu-i aprobe tatalui sa intre in concediu, deoarece acesta nu i-a instiintat inca?
Este mai bine sa opteze pana la un an pentru a putea beneficia apoi pana la varsta de 2 ani de insertie.
Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Aug. 2013
Daca mama nu indeplineste conditiile si deci nu intra in concediul pentru lauzie, tatal poate solicita CIC imediat dupa nastere.

Pentru a primi insa acest drept trebuie sa indeplineasca conditiile stabilite de OUG 111/2010, si anume in cele 12 luni anterioare nasterii sa fi realizat venituri profesionale impozabile sau din activitati agricole, sau sa se fi aflat in una din situatiile listate la art. 2 alin. (5) si (6) din Ordonanta. Puteti consulta aici contintul art. 2: http://clublegislatiamuncii.manager.ro/codul-muncii/indemnizatie-pentru-cresterea-copilului-7288.html
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Aug. 2013
Aceleasi ca in cazul mamei. Dupa ce mama finalizeaza concediul de lauzie, daca este cazul, incepand cu cea de-a 43-a zi de la nastere cel mai devreme va inainta angajatorului o cerere de intrare in CIC cu data la care doreste sa intre in acest drept. Ulterior va depune dosarul pentru indemnizatie crestere copil la Primarie. Criteriile de acordare a CIC indemnizat sunt stabilite prin OUG 111/2010, iar documetnele necesare cat si termenele de depunere se regasesc pe site-urile Primariilor si ale Directiilor de Asistenta Sociala. Personal va recomand sa va uitati aici, informatia este la zi: http://www.protectiacopilului6.ro/directia-protectie-sociala_doc_29_serviciul-alocatii-si-indemnizatii_pg_0.htm

Indiferent daca tatal intra sau nu in CIC, poate depune oricand dosarul pentru alocatia de stat pentru copil, informatiile le puteti gasi la aceeasi adresa.

De asemenea, daca tatal opteaza pentru CIC de pana la un an sau doi (trei in cazul copilului cu handicap), mama, in situatia in care si ea indeplineste conditiile de acordare a CIC, va trebui sa solicite minim o luna concediu din durata totala a celui petnru care a optat tatal. In caz contrar se va retine indemnizatia aferenta unei luni. Drepturl nu este transferabil celuilalt parinte. In situatia in care al doilea parinte nu indeplineste conditiile de acordare a CIC, nu se aplica aceasta prevedere. Vedeti art. 11 din OUG 111/2010.

Alte intrebari despre Concedii