ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concedii !


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara , lucrez de 3 luni la o benzinarie si as vrea sa stiu daca am dreptul la concediu pe luna lui Decembrie ! Pentru ca am primit raspuns de la seful statiei ca nu se accepta concediu pe luna lui Decembrie. Multumesc !

Adaugata in: Concedii
Alexandru Negrila
 User  Alexandru Negrila
a intrebat la 24 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Nov. 2012
Dreptul la concediu il aveti, insa din ce spuneti dumneavoastra reiese ca activitatea unitatii nu permie intrarea salariatilor in concediu in luna decembrie, fiind ceva mai activa aceasta luna. Ceea ce inseamna ca acest concediu se va reporta pentru anul urmator, iar pana la finele anului angajatorul va avea obligatia de a va acorda aceste zile ramase din 2012. Vorbim in cazul de fata de imposibilitatea angajatorului de a va acorda concediu in luna decembrie, si nu de faptul ca acesta ar sustine ca nu aveti dreptul la concediu.

Pana la finele anului ar trebui sa aveti dreptul la un minim de 7 zile de CO daca lucrati de la 1 octombrie. Dna Costache va explicat in clar care este modalitate de calcul a zilelor de concediu.

Extras din Codul muncii republicat:

Art. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Art. 146
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Arghir
 User Gabriela Arghir
a raspuns la intrebare la 26 Nov. 2012
Daca sunteti angajat de 3 luni de zile, aveti dreptul la cel putin 5 zile de CO.Adica va uitati in CIM-ul care l-ati semnat si care trebuie sa aveti si dv.un ex. si vedeti la rubrica CO cat este trecut.Acele zile le impartiti la 12 luni si inmultiti cu cate luni aveti lucrate sau veti avea pana la 31 dec. Angajatorul trebuie sa va dea zilele aferente celor 3 luni lucrate, cat despre dec. daca nu vrea sa vi-l acorde acum,in noiembrie, nu prea aveti ce face.Nu este interzis ci este vorba de intelegerea angajatorului.Daca ii explicati ca aveti o problema.....

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
Marius Ion violeta Georgescu G Stancu adriana iancu George Andreescu Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024