ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concedii + concedii medicale


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua si La Multi Ani! Am un salaiat care se afla in concediu medical din August 2012, dar in fiecare luna concediile medicale au fost intrerupte cu concediu de odihna pentru ca nu se putea acorda concediu medical retroactiv deoarece salariatul primea concediu medical prin programare de la Spitalul Judetean din Tg. Mures si primea numai cand era prezent. In anul 2013 Ianuarie se afla tot in concediu medical cu intrerupere si nu stiu daca are dreptul la concediu de odihna daca se afla in concediu medical, deci in pontaj se poate ponta concediu de odihna daca este intrerupt concediu meical sau care ar fi baza legala sau ce varianta s-ar putea gasi pentru a rezolva aceasta situatie ca sa fie legala? Mentionez ca salariatul are concediu medical cu cod de indemnizatie 14 adica Neoplazii, SIDA.

Adaugata in: Concedii
Lehel Benedek
 User  Lehel Benedek
a intrebat la 08 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Ian. 2013
Concediul medical nu ar trebui sa fie intrerupt de concedii de odihna pentru ca salariatul este in alta localitate, cel putin eu asa inteleg. Ceva nu e bine acolo.

Salariatul cu astfel de afectiuni are dreptul la un concediu de un an in ultimii 2, cu prelungire de pana la 6 luni.

Art. 13 - OUG 158/2005
(3) Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare ?n cazul unor boli speciale si se diferentiaza dupa cum urmeaza:
b) un an, cu drept de prelungire p?na la un an si 6 luni de catre medicul expert al
asigurarilor sociale, ?n intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA si neoplazii, ?n functie de stadiul bolii.

Conform Directivei CE 88/2003, concediul medical nu mai afecteaza durata concediului de odihna. Ceea ce inseamna ca, daca in decursul unui an calendaristic nu intevin alte situatii de suspendare (concedii fara plata, crestere copil, absente nemotivate, de exemplu), salariatul are dreptul la concediu integral pentru acel an.

Vedeti aici o explicatie juridica ceva mai detaliata:
http://legislatiamuncii.manager.ro/a/7218/concediul-medical-nu-mai-diminueaza-durata-concediului-de-odihna.html

Alte intrebari despre Concedii