ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concedii de odihna


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Concediul de odihna pe anul 2012 poate fi acordat in intregime unui angajat, incepand cu data de 2 ianuarie?
Acesta, functie de vechimea in munca si CCM la nivel de societate, are dreptul la 25 zile de concediu.
Ce rol are in Codul Muncii sintagma "concediul de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic"?
E corect sa ii acorzi concediul de odihna pe un an calendaristic din care el inca nu a prestat nicio zi de activitate, el solicitand concediu chiar incepand cu 2 ianuarie?
Multumesc mult!

Adaugata in: Concedii
Jipa Mariana
 User  Jipa Mariana
a intrebat la 21 Dec. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Jipa Mariana
 User Jipa Mariana
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Dec. 2011
Multe multumiri!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului jipa mariana la 21 Dec. 2011
Am inteles acum. Angajatorul poate acroda CO in avans daca doreste acest lucru insa nu este obligat sa faca acest lucru, sintagma amintita de dvs. referindu-se tocmai la acest lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Jipa Mariana
 User Jipa Mariana
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Dec. 2011
Angajatul a beneficiat de concediu legal de odihna pentru anul 2011 pe parcursul acestui an. Acum a depus o cerere prin care solicita tot concediul pe anul 2012, respectiv 25 zile, incepand cu 2 ianuarie 2012.
Nu este vorba despre concediul neefectuat in anul 2011 ci de cel pe anul 2012, an care"'incepe" la 02.01.2012, data de la care angajatul solicita concediu de odihna, fara deci, sa fi lucrat in acest an nicio zi.
Angajatorul este obligat sa il acorde, dat fiind sintagma "concediul de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic"?

Cu respect si multumiri!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Dec. 2011
Codul Muncii prevede ca angajatorul are obligatia de a-i acorda salariatului concediul neefectutat intr-un an calendaristic pana la finalul anului urmator. Aceasta inseamna ca el poate fi acordat oricand in decursul anului, inclusiv in inuarie. Astfel, daca anagatul in cauza nu are concediu efectuat pentru anul 2011 si doreste sa il efectueze in anul 2012 la inceput are acest drept.

Acordarea proportionala cu timpul efectiv lucrat intr-un an calendaristic se refera la fapatul ca daca spre exemplu intr-un an calendaristic salariatul lucreaza doar 6 luni, celelate luni aflandu-se in medical sau CFP, atunci i se va acorda numarul de zile de CO aferente acestei perioade lucrate. In exemplul dvs, calculul zilelor de CO ar fi urmatorul:

25 zile CO anual / 12 luni = 2 zile CO / luna

Concediul pe care il acordati salariatului la inceputul lunii ianuarie, in cazul de fata, este cel aferent anului 2011 in care el a prestat deja activitate.

Art. 145
1 Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
2 Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
3 Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Art. 146
1 Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
2 Prin exceptie de la prevederile alin. 1, efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
3 Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024