ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu 126 zile


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Sunt insarcinata in 24 sapt..Vreau sa stiu si eu cum sunt cu acele 126 de zile..medicul de familia mi-a zis ca la 28 de sapt imi poate da sa raman acasa. Medicul ginecolog mi-a zis ca la 31 sapt. Lamuriti-ma si pe mine va rog. Cum sa fac ca sa nu pierd nici indemnizatia...Va multumesc

Adaugata in: Concedii
Maria Nasty
 User  Maria Nasty
a intrebat la 11 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului maria nasty la 12 Mar. 2014
Mergeti pe ce va spune ginecologul, pentru ca el stie mult mai bine cum se succed lunile si saptamaniale de sarcina in functie de data la care ar trebui sa nasteti si cea la care ati ramas insarcinata. El calculeaza zilele in asa fel incat sa va ramana cele 42 de zile de lauzie obligatorii, dupa ce nasteti, din totalul celor 126, asa cum prevede legea. Certificatul de lauzie se elibereaza doar de medicul ginecolog, astfel ca el trebuie sa se asigure ca beneficiati de perioada minima obligatorie de lauzie. In functie de data nasterii, va calcula cele 42 de zile si cand anume puteti beneficia de cele 84, incepand cu ce data.

Cel prenatal poate fi acordat de oricare dintre medici.

Daca nu veti avea perioada minima de lauzie de 42 de zile, atat timp cat sunteti asigurata in acest sens, si salariata mai ales, veti pierde dreptul la indemnizatia pentru crestere copil.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Maria Nasty
 User Maria Nasty
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Mar. 2014
Ma refer la cel din luna a 7 ..mi-l poate da medicul de familie sau dr ginecolog? Cum am precizat..medicul de familie mi s-a zis ca la 28 de sapt mi-l poate acorda iar dr ginecolog la 31 sapt..care este corect?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Mar. 2014
Medicul de familie va poate acorda concediul pentru risc maternal, in conditiile in care angajatorul si medicul de medicina muncii au intocmit raportul de risc din care sa reiasa recomandare celui din urma petnru intrarea in risc maternal. Cel pentru maternitate pentru sarcina si lauzie (pre si posnatal) se acorda incepand cu luna a 7-a, in cazul mamelor
incadrate cu handicap se poate acorda si din luna a 6-a.

Totodata, pe perioada sarcinii angajatorul va poate acorda concedii medicale obisnuite, in cazul in care apar afectiuni ce nu au legatura cu sarcina.

Nu pierdeti indemnizatia, nu aveti de ce, atat timp cat in cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului aveti venituri realizate, impozabile. Intra in calculul perioadei si al indemnizatiei si concediile medicale indiferent de tipul loc, inlcusiv cel prenatal.

S-ar putea ca medicul de familie sa se fi referit la un concediu medical obisnuit, rugati-l sa va lamureasca.

Baza legala pentru acordare medicalelor este OUG 158/2005.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024