ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


concediu crestere copil 0-2 ani


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


O angajata are CIM pe durata 14.09.2012-31.08.2013. Din 24 iunie pana la 31 august, are concediu de odihna(invatamant). Pe 25 iulie a nascut, dar a preferat sa ramana in concediu de odihna deci nu si-a luat concediu de maternitate. 42 de zile de la nasterea copilului se implinesc in 5 septembrie iar contractul se incheie in 31 august. Deci ramane o perioada de 5 zile neacoperita. Ce trebuie sa faca pentru a putea intra in concediu de crestere copil?

Mariana Iordanescu
 User  Mariana Iordanescu
a intrebat la 30 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Aug. 2013
Nu este legal cum a procedat. Este obligata sa intre in concediu de lauzie minim 42 de zile in calitate de salariata. Ceea ce inseamna ca CO se suspenda ca urmare a acordarii celui pentru lauzie, pana la finalizarea celor 42 de zile. Dupa incetarea CIM, care ar avea loc de drept in data de 1 septemebrie ca urmare a expirarii contractului, i s-ar fi platit zilele de CO ramase neefectuate din timpul raportului de munca. Foarte probabil i se va respinde dosarul pentru crestere copil cat timp nu are indeplinte toate conditiile, inclusiv efectuarea concediului de lauzie. In plus, daca in afara de aceast contract, pana la data de 25 iulie nu a avut alt raport de munca incheiat cu un alt angajator astfel incat sa fie indeplinita conditia celor 12 luni anterioare nasterii timp in care sa fi realizat venituri impozanie, sau nu s-a aflat intr-una din situatiile prevazute de lege ca fiind luate in calcul pentru stabilirea lor, nu are dreptul nici la concediu si nici la indemnizatie crestere copil. Cea mai mare problema acum insa o ridica acest concediu de lauzie.

Ea fiind in concediu de odihna este ca si cum dvs. nu ati respectat obligatia legala de a nu o primi la lucru imediat dupa nastere, ci doar dupa concediului de lauzie.

Art. 4. - HOTARARE nr. 537 din 7 aprilie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca:
(3) Pentru protecţia sănătăţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor să permită salariatelor să revină la locul de muncă ?n cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.

La un eventual control s-ar putea sa apara probleme.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Radu Anton Gratiela Petrescu adriana iancu G Stancu Viviana Serni Ioana Popa