ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


concediu crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
In momentul in care concediul de maternitate postnatal se va incheia, care ar fi cea mai potrivita varianta pentru mama ca sa nu fie nevoita sa inceteze un contract de munca la o SC in conditiile in care:
- mama este salariata cu contract de munca la o SC si I.I.
- nu suspenda (nu doreste suspendarea) contractul de munca la I.I.
- nu doreste incetarea contractului de munca la SC, ci o forma de suspendare a lui si apoi reincadrarea in munca la implinirea varstei de 2 ani a copilului.
Exista posibilitatea ca dupa un concediu de maternitate postnatal de 3 luni si jumatate mama sa beneficieze de un anumit tip de concediu (medical,risc, fara plata sau un altul) care sa acopere perioada (a inca 8 luni si jumatate) pana la implinirea varstei de 1 an a copilului, urmand ca de la acea data sa depuna cerere pentru concediu fara plata (la care au dreptul mamele dupa implinirea varstei de un an a copilului in cazul in care doresc prelungirea CCC pana la 2 ani si caz in care angajatorul nu are dreptul desfacerii contractului de munca )?. Ori, daca este posibil si poate fi acceptat de catre SC un concediu fara plata de la data incheierii concediului postnatal pana la varsta de 2 ani a copilului fara a exista riscul desfacerii contractului de munca in toata acesta perioada de 2 ani.
M-ar interesa sa stiu daca mama poate ramane acasa dupa terminarea concediului postnatal (in conditiile in care nu solicita CCC) sub un alt tip de concediu/concedii fara sa existe acest risc al desfacerii contractului de munca.
Va multumesc!

Adaugata in: Concedii Concedii
V E
 User  V E
a intrebat la 01 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului V E la 05 Aug. 2013
Depinde de angajator, este un concediu pentru nevoi personale deja, iar durata lui se stabileste la nivel de angajator. Nu exista o durata maxima impusa de lege in privinta Codului muncii pentru nevoie personale. Angajatorul nu poate fi obligat de lege sa accepte un CFP pentru nevoie personale pe durata a 2 ani, mai ales daca durata maxima stabilita la nivel de unitate este mai mic decat cel solictitat de mama dvs. Singurul concediu pe care nu il poate refuza este cel pentru crestere copil.

CFP pentru crestere copil nu poate primi pentru ca se acorda numai din al doilea an si dupa ce persoana in cauza a beneficiat de concediu indemnizat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
V E
 User V E
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Aug. 2013
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns, insa nu imi este foarte clar daca se poate accepta un CFP pe o perioda de doi ani sau exista si posibilitatea optarii si pentru alte tipuri de concedii, succesiv, pentru a putea acoperi toata acesta perioada de 2 ani, fara a exista riscul desfacerii contractului pe SC pe acesta durata.
Mentionez ca
- titularul I.I. este mama si nu doreste suspendarea contractului pe I.I.
- nu doreste CCC
- nu doreste indemnizatie crestere copil sau stimulent de insertie
- doreste numai o suspendare a contractului pe SC pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului

Imi cer scuze ca insist cu acesta situatie si ma repet, dar as fi vrut sa stiu exact daca mama poate beneficia de CFP la SC pentru o perioada practic de 1 an si 9 luni, de la incheierea concediului de maternitate postnatal CMP in conditiile enumerate mai sus si fara niciun risc ca angajatorul-SC sa aiba dreptul desfacerii contractului.

Mama doreste obtinerea de venituri pe I.I. si din acest motiv nu opteaza pentru CCC, dar vrea ca de la momentul incheierii CMP si pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului sa poata ramane acasa fara a i se desface contractul pe SC.

As fi vrut sa stiu daca exista varianta ca mama sa beneficieze dupa un CMP de 3 luni si jumatate si de un alt tip/alte tipuri de concedii, succesive (risc, medical, urmat de CFP sau direct CFP dupa CMP...) fara desfacerea contractului pe toata aceasta perioada cuprinsa intre CMP -- varsta de 2 ani a copilului, iar angajatorul sa poata accepta (obligat prin lege) cererea mamei pentru CFP.
Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Aug. 2013
Daca nu va suspenda si contractul incheiat in cadrul I.I. atunci nu va primi indemnizatie crestere copil pentru ca cele doua tipuri de venituri nu se pot cumula. Din ce relatiati, intege ca doreste doar suspendare contractului pe SC, insa tot nu este in regula.

Poate incerca sa intre in concediu fara plata de la inceput pentru I.I, pentru nevoie personale, dar nu va putea intra in al doilea an in concediu pentru crestere copil pe I.I. pentru ca acest tip de concediu se acorda de anagajtor daca in primul an salariatul a beneficiat de concediu crestere copil indemnizati. Concediul fara plata insa inseamna suspenarea contractului de munca, deci unde informatiile sunt contradictorii.

E bine sa ii precizati faptul ca odata intrata in concediu fara plata pierde dreptul si la stimulent de insertie, daca pe parcursul concediului se decide sa opteze pentru acest drept prin reluarea activitatii inainte de termen.

Contractul de munca nu se va desface daca intra in CIC, decat daca ea initiaza acest lucru sau daca pe parcurs apare o reorganizare judiciara sau falimentul angajatorului, sau chiar dizolvarea.

Alte intrebari despre Concedii