ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediu crestere copil PFA vs contract de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,
Am o problema care ma framanta. O sa ma angajez acum cu PFA, fara contract de munca in alta parte, iar peste aproximativ un an de zile planuiesc sa fac un copil (dupa cele 12 luni necesare pentru indemnizatie). Indemnizatia va avea aceeasi valoare, 85%, ca la un contract de munca? Indemnizatia o voi primi doar in cele 126 de zile cat este concediul de maternitate sau si pe perioada de concediu de crestere copil? Stiu ca va trebui suspendat PFAul dupa nastere. Asta va insemna incetarea colaborarii cu firma respectiva? Sau ma voi putea intoarce automat ca la un contract de munca? Ar fi mai avantajos din acest punct de vedere incheierea unui contract de munca fix?
Va multumesc mult!

Cornelia Calinescu
 User  Cornelia Calinescu
a intrebat la 05 Iun. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 05 Iun. 2016
Legea nr. 66/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor - MO nr. 0304 din 20 Aprilie 2016
Articolul 2 (1) Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
Persoanele fizice autorizate (PFA) sunt persoane ce obtin venituri din profesii liberale sau asimilate din prestari servicii cu caracter profesional, desfasurate in mod individual sau sub diverse forme de asociere.
Contributia pentru concedii si indemnizatii 0.85%(FNUASS) este optionala, pentru a putea beneficia de concediu de maternitate (126 de zie), este obligatoriu sa platiti aceasta contributie.

Alte intrebari despre Concedii