ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu crestere copil si stimulent insertie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
M-ar ajuta mult sa-mi clarific cateva aspecte legate de concediul pt cresterea copilului.

In cazul concediul pt crestere copil, mama poate opta pt:

1. Concediu crestere copil pana la varsta de 1 an. in aces caz va beneficia de:
a) 85% din veniturile nete din ultimele 12 luni. Sa presupunem ca ar fi 600 lei/luna
b) 500 lei/luna stimulent insertie. Presupunem ca revine la munca cand copilul are 6 luni. Asta inseamna ca va primi stimulentul pana copilul va implini 2 ani, adica 500 lei X18 luni.
Total venituri:
6 luni x 600 lei (indemnizatie c.ci)
18 luni x 500 lei (pt insertie)
18 luni x 582 lei (presupunem ca pers. in cauza are un salar net de 582 lei)
Intrebari:
- daca nu revine la munca cand copilul implineste 1 an, poate solicita concediu fara plata pt cresterea copilului pana la 2 ani? In aces caz mai beneficiaza de indemnizatie crestere copil (adica de cei 600 lei asa cum am presupus mai sus?)
- stimulentul de insertie il plateste statul direct persoanei in cauza (virament pe card sau prin posta asa cum se procedeaza in cazul alocatiilor) sau prin intermediul angajatorului (adica angajatorul ii plateste 582 lei salar net+500 lei insertie, urmand ca statul sa-i deconteze acesti bani dupa cateva luni?)
- unde se depun actele pt insertie?

2. Daca mama opteaza pt concediu crestere copil 2 ani. In acest caz va beneficia de
- 12 luni x 600 lei
Intrebari:
- poate reveni la munca si sa beneficieze de stimulentul de insertie? Citisem pe net ca ar putea reveni dupa ce copilul implineste 1 an si in felul acesta va putea beneficia de stimul insertie pana implineste copilul 2 ani. In acest caz, veniturile ar fi urmatoarele:
12 luni x 600 lei
12 luni x 500 lei (presupunem ca revine la serv. cand copilul implineste 1 an)
12 luni x 582 sal net

Va multumesc!

Amalia Maf
 User  Amalia Maf
a intrebat la 20 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Amalia Maf
 User Amalia Maf
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Apr. 2013
Multumesc!
Pt al cincilea copil nascut se primeste indemnizatie crestere copil? Primii trei sunt nascuti in strainate, al 4-lea in tara si cel din urma tot in tara.
Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 22 Apr. 2013
Concediul fara plata (CFP) pentru crestere copil se acorda incepand cu al doilea an pentru persoanele care in primul an au beneficiat de concediu indemnizat. Este concediu fara plata, deci nu exista indemnizatie pe parcursul lui asa cum ii spune si numele de altfel. Daca primeste stimulent la data intrarii in CFP pentru crestere copil riscul pe care va trebui sa si-l asume consta in pierderea acestui drept, dupa revenirea din concediu. Cu alte cuvinte, chiar daca opteaza pentru CFP de un an dar revine mai devreme nu va mai primi acest stimulent asa cum prevede OUG 111/2010.

Atat indemnizatia crestere copil cat si stimulentul sunt venituri din categoria ajutoarelor sociale si se platesc de catre stat. Dosarul se depune la Primarie sau Directia de protectia copilului si nu la angajator. Pe perioada concediilor contractul este suspendat. Stimulentul se plateste pe perioada in care salariatul realizeaza venituri impozabile, in conditiile actului normativ precizat mai sus.

Stimulentul de insertie se acorda pentru toate tipurile de concedii indemnizatie solicitate de beneficiar, nu si in cazul celui fara plata.

In cazul optarii pentru concediul de pana la un an, stimulentul se acorda daca persoana revine la lucru inainte de implinirea varstei de un an de catre copil, iar in cazul concediului de pana la 2 ani revenirea trebuie sa aiba loc dupa implinirea varstei de un an. Pentru concediul de pana la 3 ani acordat in situatia copiilor cu handicap stimulentul se poate acorda oricand in acest interval de timp.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024