ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu crestere copil tata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Conform OUG 111/2010 tatal trebuie sa-si ia obligatoriu o luna de concediu crestere copil.
Daca tatal nu a obtinut venituri in ultimele 12 luni, respectiv a lucrat doar 9 luni, nu indeplineste conditiile si nu poate beneficia de aceasta luna de concediu, corect?
Cu ce documente atesta tatal acest lucru? In momentul in care intocmesc cererea pentru acordare concediu crestere copil pe care o transmit catre servici ce documnte trebuie sa atasez si de la tatal copilului?

Adaugata in: Concedii
Minodora Flesner
 User  Minodora Flesner
a intrebat la 26 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului minodora flesner la 27 Aug. 2013
Daca angajatorul ar fi fost cel care ar fi platit indemnizatia atunci s-ar fi justificat solicitarea unei adeverinte de venit, dar chiar si atunci, nu ar fi facut-o pentru celalalt parinte, ci pentru cel care solicita indemnizatia.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului minodora flesner la 27 Aug. 2013
Nu are nevoie angajatorul de aceste documente, nu este responsabilitatea lui. Dvs nu puteti opta pentru CIC de pana la 11 luni pentru ca nu exista temei legal, angajatorul tot CIC pana la un an va aproba, eventual pana la 2 sau 3, in functie de caz. De retinerea indemnizatiei si obligatia lui de a intra in CIC se ocupa Primaria si DGASPC.

Cat timp tatal nu indeplineste conditiile de acordare nu se aplica acea obligatie de efectuarea a minim o luna din durata totala a CIC cerut de dvs. Nu este precizat nici in lege cum ca angajatorul ar trebui sa ceara aceste documente.

Este pe riscul dvs. daca dati sau nu curs acelei prevederi, raspundeti in consecinta. In cazul in care ea chiar se aplica.

CIC se acorda in baza unei cererei, insotite de certificatul de nastere al copilului (copie). Pentru indemnizatie doar aveti nevoie de o adeverinta de venit, care va face parte din dosarul depus la Primarie in acest scop.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Minodora Flesner
 User Minodora Flesner
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Aug. 2013
Buna ziua,
Multumesc pentru raspunsul d-voastra.
Eu sunt cea care voi intra in CIC iar de la unitatea angajatoare mi s-a transmis ca impreuna cu cererea privind intrarea in CIC pana la varsta de un an intocmita de mine ar trebui sa existe o declaratie a tatalui privind veniturile realizate in ultimele 12 luni si de la finante un doc care sa ateste situatia veniturilor pe ultimele 12 luni ptr a putea beneficia eu de 12 luni in loc de 11, daca tatal ar fi indeplinit conditiile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Aug. 2013
Nu este chiar asa, tatal nu este cel obligat sa intre in CIC si nu in orice conditii. Aceasta prevedere se aplica oricaruia dintre parinti, la fel ca toate celelalte din OUG 111/2010. Prevederea insa suna cam asa: daca unul din parinti opteaza pentru concediu de pana la un an, doi sau trei in cazul copilului cu handicap, iar nasterea a avut loc dupa data de 1 martie 2012, cel de-al doilea parinte, daca indeplineste conditiile de acordare a CIC, este obligat sa efectueze minim o luna din durata totala a CIC pentru care a optat primul. Dreptul este netransferabil, iar in cazul neaccesarii lui, se va retine indemnizatia aferenta unei luni de CIC. (art. 11 din OUG 111/2010).

In cazul prezentat, mama este cea care intra in CIC, iar tatal nu indeplineste conditiile de acordare a lui. Ca atare, nu se aplica prevederea mentionata.

Cu titlu informativ, daca tatal intra in CIC el nu depune cerere la dvs. la serviciu si nici nu atasati o astfel de cerere pentru ca nu il priveste pe angajatorul dvs. El inainteaza cererea catre angajatorul lui, calculul stagiului cat si al indemnizatiei fiind facut pe baza veniturilor realziate de el si nu de dvs. anterior nasterii.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024