ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediu crestsre copil tata-1luna


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna,
va rog sa imi spuneti daca angajatorul este obligat sa acorde concediul de una luna pentru crestere copil - mama este in maternitate, si care este temeiul legal pentru care poate acorda acest concediu.
Multumesc.

Ana Ana
 User  Ana Ana
a intrebat la 13 Apr. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 13 Apr. 2016

Conform HG nr. 57/2012, pentru copiii nascuti incepand cu data de 1 martie 2012, cel putin o luna din concediul de crestere a copilului va reveni parintelui care nu a solicitat acest drept.
Prin urmare, tatal trebuie sa efectueze o luna de concediu pentru cresterea copilului. In concediul de crestere a copilului de care beneficiaza mama, indemnizatia va fi platita doar pana la implinirea varstei de 11 luni a copilului, respectiv 23 de luni, iar pentru a beneficia de indemnizatie si in ultima luna, celalalt parinte (tatal) trebuie sa depuna cu 30 de zile inainte de intrarea efectiva in concediu pentru cresterea copilului, o cerere insotita de actele doveditoare.
In situatia in care tatal nu solicita dreptul care ii revine la concediu, mama nu poate beneficia de acest drept in locul acestuia.
OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare

ART. 11

Dreptul la concediul pentru cresterea copilului pana la un an, 2 sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si pentru situatiile in care o persoana a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament de urgenta, precum si pentru persoana care a fost numita tutore, incepand cu aceasta data , in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.


Alte intrebari despre Concedii