ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu de crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

m-am lasat de serviciu in octombrie, in noiembrie am ramas insarcinata, urmand sa nasc in 7 august. Nu pot sa beneficiez de concediu crestere copil dar as vrea sa beneficieze sotul, el avand 12 luni lucrate fara intrerupere.
Ma intereseaza cand trebuie sa anunte la serviciu ca vrea sa isi ia concediu de crestere copil. Trebuie sa anunte inainte de nasterea copilului sau poate sa mearga exact dupa ce nasc direct cu dosarul?
Mentionez ca este sofer si poate avea repercusiuni daca anunta dinainte, gen sa il dea afara.
Care este diferenta intre 1 si 2 ani de concediu crestere copil? Daca opteaza pentru 2 ani si se intoarce mai repede cu cateva luni mai primeste acel bonus?
Eu mai sunt obligata sa ma intorc la serviciu o luna de zile, daca momentan nu am serviciu, sau nu gasesc nimic de lucru pana termina el concediu de crestere?

Multumesc.


Adaugata in: Concedii
S Laura
 User  S Laura
a intrebat la 06 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
S Laura
 User S Laura
a raspuns userului Ioana Popa la 30 Iul. 2013
Buna ziua,

mai am o intrebare.
Am nascut in 24 iulie, sotul este momentan in cele 15 zile libere (5+10). Am citit ca trebuie sa intre in concediu crestere copil dupa ce se termina cele 42 zile lauzie. Cele 42 zile se calculeaza din ziua urmatoare nasterii copilului? In componenta lor intra si cele 15 zile sau se numara 42 zile fara cele 15 zile? Trebuie sa mai lucre 42 zile pana sa poata sa-si ia concediu crestere copil?

Multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Iul. 2013
Solicitarea concediului crestere copil nu poate reprezenta motiv de concediere. Daca se intampla asa vorbim de o situatie discriminatorie care incalca legea.

El poate solicita acordarea concediului crestere copil dupa ce nasteti pentru ca trebuie sa prezinte impreuna cu cererea si certificatul de nastere, pe care nu aveti cum sa il primiti anterior nasterii.

Daca opteaza pentru concediul de pana la 2 ani ca sa primeasca stimulentul de insertie trebuie sa isi reia activiatea dupa ce copilul implineste un an, in timp ce pentru concediul de pana la 1 an revenirea trebuie sa aiba loc anterior implinirii acestei varste. Diferenta poate sa apara si la indemnizatie. Valoarea minima este de 600 de lei/luna indiferent de optiune, dar pentru concediul de pana la 1 an cuantumul maxim care poate fi acordat lunar este de 3.400 de lei, in timp ce pentru concediul de pana la doi indemnizatia nu depaseste 1.200 lei /luna

Nu vi se aplica aceasta obligatie, cat timp nu indepliniti conditiile de acordare a concediului crestere copil. Numai daca aveati cele 12 luni conscutive, avand astfel dreptul la concediu si indemnizatie, aveati obligatia efectuarii unei luni din totalul concediului solicitat de sotul dvs.


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024