ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu de crestere copil (CIC)


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Din cate am inteles din raspunsurile d-voastra de pana acum, cea mai simpla varianta este de la locul de munca actual, sa intru in concediu prenatal si postnatal (chiar daca in timpul prenatalului imi este incheiat contractual de munca). In acest timp banii ii voi lua de la casa de asigurari de sanatate si acest concediu, respectiv prenatal si postnatal, se considera vechime in campul muncii pentru a putea ulterior sa intru in concediu de crestere copil. Daca am inteles eu bine, se poate sa optez pentru 2 ani, in aceste conditii? Urmand bineinteles dupa terminarea concediului de crestere copil sa ma angajez la o alta firma.


Adaugata in: Concedii
Anca-demetra Crismaru
 User  Anca-demetra Crismaru
a intrebat la 21 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Oct. 2013
Ca sa fie lucrurile cat mai clare, vedeti mai art. 2 din OUG 111/2010 in care sunt trecute conditiile de acordare a indemnizatiei si concediului pentru crestere copil.

Art. 2 - OUG 111/2010 modificata prin legea 166/2012, publicata in M.Of. 699/2012
(1) incep?nd cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in v?rsta de p?na la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de p?na la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(1^1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.
.................................
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

c) au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;

Valoarea ISR este de 500 de lei, stabilita prin legea somajului 76/2002 actualizata.
Alin. (5) il puteti gasi integral aici - http://clublegislatiamuncii.manager.ro/codul-muncii/indemnizatie-pentru-cresterea-copilului-7288.html

Referitor la dreptul de a beneficia de concediu de maternitate si dupa incetarea de drept a contractului de munca, aveti ca temei legal OUG 158/2005:

ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă ?n care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, ?n una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc ?n termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei ?n cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) ?n situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se
constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 22 Oct. 2013
Pana la incetarea raportului de munca perioada de concediu de maternitate, prenatal cel mai probabil, va fi platit de angajator. Iar dupa data incetarii raportului de munca mergeti cu certificatul medical la Casa de sanatete ca sa primiti banii in continuare, pe perioada ramasa pentru prenatal, si tot la ei mergeti cu cerficatul sau certificatele pentru concediu posnatal. Dupa finalizarea lui depuneti la Primarie dosarul pentru indemnizatia crestere copil.

La acordarea concediului crestere copil nu vorbim de vechime ci de cele 12 luni anterioare nasterii copilului in care trebuie realizate venituri profesionale impozabile sau din activiati agricole, dar daca vreti putem sa ii spunem vechime. Intre aceste venituri se includ si indemnizatiile medicale, impozabile sau nu, pentru ca sunt perioade asimilate conform OUG 111/2010, ca drepturi legale.

Da, puteti opta pentru oricare varianta, pana la un an sau pana la doi ani. Nu exista diferentieri aici, optiunea aprtine beneficiarului si nu este impusa de lege. Pentru ambele tipuri de concediu exista aceeasi conditie a celor 12 luni anterioare nasterii.

Dupa terminarea concediului, daca nu reusiti sa va angajati totusi, aveti si optiunea depunerii dosarului pentru somaj.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024