ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


concediu de cresterea copilului - se ia in calcul si contractul de colaborator?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Prietena mea a ramas insarcinata si trebuie sa nasca in luna octombrie 10-15, si a fost angajata colaborator in perioada 15 septembrie - 31 octombrie, iar de la 1 noiembrie 2013 a fost angajata cu contract de munca cu perioada determinata pana la data de 30 iunie, cu posibilitatea de prelungire pana in septembrie. As dori sa stiu daca pentru perioada cat a fost colaborator se poate lua in considerare pentru concediu de cresterea copilului , deoarece au fost luate impozite si CAS ? Si ce drepturi are pentru concediul de maternitate ( prenatal, postnatal)
Va multumesc anticipat!

Adaugata in: Concedii
Dumitru Shwtza
 User  Dumitru Shwtza
a intrebat la 21 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului dumitru shwtza la 21 Apr. 2014
Nu trebuie sa aiba neaparat contract de munca de 12 luni inainte de a intra in CIC, dar trebuie sa realizeze venituri profesionale impozabile in cele 12 luni anterioare datei nasterii, luandu-se in calcul si concediile medical, inclusiv cel prenatal si de risc maternal, daca beneficiaza si de acesta, cat si veniturile obtinute din alte tipuri de contracte de natura profesionala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dumitru Shwtza
 User Dumitru Shwtza
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Apr. 2014
Noua ne-au spus ca nu poate sa i-a concediul de crestere deoarece nu are contract de munca de 12 luni. Trebuia sa ai obligatoriu 12 luni ? Va multumesc!!!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dumitru Shwtza
 User Dumitru Shwtza
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Apr. 2014
Va multumesc!!!!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Apr. 2014
Daca inainte de intrarea ei in maternitate contractul de munca se prelungeste pe durata nedeterminata, suplinitorul poate fi incadrat numai pana la revenirea ei din perioada de suspendare, fie ca este vorba de concediul de maternitate sau si de perioada de CIC, in cazul in care o solicita.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Apr. 2014
Da, se ia in considerare si venitul realizat pe baza contractului de colaborare, fiind venit de natura profesionala supus impozitului pe venit.

Concediul de maternitate prenatal si postnalat se acorda incepand cu luna a 7-a de sarcina, cu conditia ca din totalul celor 126 de zile de maternitate 42 dintre ele sa reprezinte concediu pentru lauzie. Concediul se acorda persoanelor asigurate pentru care s-a platit contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii medicale si care au un stagiu minim de cotizare de o luna in ultimele 12 anterioare. Prietena dvs indeplineste aceste conditii, deci va beneficia fara probleme de concediu pentru maternitate.

Indemnizatia va fi calculata in baza veniturilor brute din ultimele 6 luni anterioare celei de acordare, si se va plati de catre angajator pe baza certificatului medical eliberat de medic. Valoarea ei este de 85% din baza de calcul stabilita astfe. Indemnizatia este suportata integral de catre FNUASS, ceea ce inseamna ca angajatorul isi va putea recupera ulterior banii de la Casa de Sanatate. Dar pana atunci este obligat conform OUG 158/2005 sa ii plateasca sumele cuvenite. Venitul nu este impozabil, singura contributie retinuta din indemnizatie fiind cea individuala pentru CAS pensii de 10,5% din 35% * 2298 lei raportat la numarul total de zile lucratoare din luna si inmultit cu numarul de zile lucratoare din luna in care se afla in medical. Separat de indemnizatie, angajatorul va plati si contributia lui la CAS de 20,8%, calculata dupa aceeasi formula.

Pe perioada concediului medical de maternitate contractul de munca va fi suspendat de drept, ceea ce inseamna ca se vor suspenda toate drepturile de natura salariala si prestarea activitatii. Pe durata lui angajatorul nu poate dispune concedierea, cu exceptia cazurilor de dizolvare, reorganizare judiciara sau faliment. Fiind vorba de un contract de munca incheiat pe perioada determinata, acesta poate inceta de drept in timpul concediului, asa cum apare prevazut si in Codul muncii, angajatorul neavand obligatia sa o mentiona pe post sau sa ii prelungeasca contractul de munca existent. Dupa incetarea raportului de munca medicalul va fi preluat in plata de catre Casa de Sanatate si certificatele medicale vor fi prezentate lor dupa aceasta data si pana la finalul perioadei de concediu.

Cat timp prietena dvs se afla in medical, angajatorul poate incadra o persoana care sa ii tina locul pana la expirarea contractului, cat timp nu se va prelungi.

Alte intrebari despre Concedii