ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


concediu de maternitate in cazul PFA


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


O persoana fizica autorizata (medic) achita contributia de 5,5% dar care are calitatea si de angajat de la 01.01.2013. Cum beneficiaza de concediu de crestere a copilului? Ar dori sa ia 85%. Influenteaza cu ceva venitul net de la pers fizica?


Adaugata in: Concedii Cic
Mihovici Daniela
 User  Mihovici Daniela
a intrebat la 15 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Oct. 2013
Concediul de maternitate este una, concediul crestere copil este altceva. Cel de maternitate se acorda pentru sarcina si lauzie si face parte din categoria concediilor medicale, fiind platit cu o indemnizatie de 85% din media veniturilor brute din cele 6 luni anterioare celei in care se acorda concediul si care au stat la baza realizarii stagiului de cotizare pentru sanatate. Acest concediu se acorda numai in urma platirii contributiei de 0,85% la sanatate pentru concedii medicale. De el puteti beneficia de la locul de munca unde aveti incheiat CIM, dar nu si pe PFA, avand obligatia legala de a efectua un minim de 42 de zile concediu de lauzie.

Concediul pentru crestere copil se acorda pana la 1, 2 sau 3 ani, pentru copilul cu handicap, dupa finalizarea concediului de maternitate pentru lauzie, dar nu mai devreme de cea de-a 43-a zi de la nasterea copilului. Indemnizatia reprezinta media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii, care se aplica 85%. Valoarea minima a indemnizatiei este de 600 lei/ luna iar maxim ajunge la 1.200 lei / luna pentru concediu de pana la 2 ani, respectiv 3.400 de lei / luna pentru concediul de pana la 1 ani, sau 3 ani in cazul copilului cu handicap. Veniturile anterioare nasterii sunt cele de natura profesionala, impozabile, indemnizatii medicale de orice fel, primite in cele 12 luni anterioare nasterii, venituri din activiati independente sau agricole.

La calcularea indemnizatiei vi se vor lua in considerare atat veniturile de natura salariala, cat si cele obtinute ca PFA in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. Pe perioada conceidului crestere copil indemnizat vor trebui suspendate ambele activiati, si cea de natura salariala dar si ca PFA. Veniturile profesionale nu se pot cumula cu indemnizatia.

Alte intrebari despre Concedii