ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


concediu de maternitate si crestere copil?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Este obligatoriu concediu de lauzie? Am citit pe site-ul dumneavoastra ca nu dar de la servici nu imi aproba trecerea dintr-un alt concediu in celelalt deoarece juristul imi spune ca e obligatoriu. Eu am nascut primul copil la 04.04.2012 si am stat in concediu de crestere copil pana la 04.04.2014, iar pe data de 27 02.2014 am nascut al doilea copil si s-a suprapus concediul de maternitate cu concediul de creste copil timp de 37 de zile. Am facut raport (deoarece eu lucrez in MAPN) pt prelungirea celui de al doilea concediu de crestere copil din data de 04.042014 dar juristul nu vrea sa mi-l aprobe pe motiv ca mai am 5 zile din concediu de maternitate, iar doctorita de familie nu are cum sa-mi dea numai 5 zile si nici din urma numai poate, ce sa fac?

Ana-maria Anton
 User  Ana-maria Anton
a intrebat la 08 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ana-Maria Anton la 09 Apr. 2014
Nu stiu cine le-a spus ca nu este aprobata legea, OUG 111/2010 si normele de aplicare sunt in vigoare deka de 4 ani. Si se aplica. Chiar si Ordinul este in vigoare, a fost publicat in M.Of. nr. 360 din 24 mai 2011, deci este in vigoare. Mergeti la ITM cu o plangere, vi se incalca drepturile legale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana-maria Anton
 User Ana-maria Anton
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Apr. 2014
Exact asa i-am aratat ce mi-ati scris dumneavoastra si a zis ca nu e aprobata legea sau ardinul MMFPS, dar maine ma duc din nou. de la ITM mi s-a spus sa fac scrisoare catre MM si sa astept raspuns exact apoi sa ma duc cu raspunsul la jurist, dar ma tem ca vor trece cele 30 de zile si voi pierde niste bani din cauza lui. Sau voi merge pe cale ierarhica. oricum va multumesc pentru ajutor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Apr. 2014
Intr-un caz ca cel prezentat, cand nasterea celui de-al doilea copil are loc in timpul concediului pentru crestere copil, nu este obligatorie acordarea concediului de lauzie, este gresita abordarea juristului.

Ordinul MMFPS 1474/2011 aprobarea instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010, in cuprinsul Anexei 1, ofera o explicatie detaliata referitor la astfel de situatii si a pasilor de parcurs, din punct de vedere legal, pentru acordarea noului concediu crestere copil. Din raspunsul acordat nu reiese obligativitatea efectuarii concediului de lauzie:

"Situatie:
In situatia in care este nascut un copil inainte ca pentru copilul anterior sa se fi terminat concediul pentru cresterea copilului este obligatorie efectuarea concediului de lauzie de minimum 42 de zile?

Solutie:
Potrivit prevederilor art. 9 alin. 4 din OUG nr. 111/2010, durata de acordare a concediului se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept. Art. 8 din Normele metodologice aprobate prin Hotar?rea Guvernului nr. 52/2011 reglementeaza faptul ca in cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori se produce o noua situatie dintre cele prevazute la art. 8 alin. 2 din OUG nr. 111/2010, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupa caz, a dreptului la stimulentul de insertie, acordat pentru copilul anterior, opteaza, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevazute la art. 2 alin. 1, respectiv art. 7 din OUG nr. 111/2010. Pentru continuitatea acordarii drepturilor, cererea trebuie sa fie depusa cu 60 de zile inaintea implinirii de catre copilul anterior a v?rstei de 1, 2 sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, sau in termen de maximum 30 de zile de la aceasta data. In cazul in care se depaseste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii. Prin urmare, nu este obligatorie efectuarea concediului de maternitate, legea stabilind de drept prelungirea corespunzatoare a concediului pentru cresterea copilului."


Alte intrebari despre Concedii